Maia Sandu: Va urma o luptă grea dacă Blocul ACUM nu va reuşi să aibă un Guvern minoritar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO privesc.eu
FOTO privesc.eu

Copreşedinta Blocului politic ACUM Maia Sandu susţine că formaţiunea vine să-şi asume responsabilitatea în cadrul unui Guvern minoritar, pentru ca să nu se ajungă la alegeri anticipate. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN, ea spune că va urma o luptă grea, în situaţia în care oferta Blocului nu va fi acceptată de alţi deputaţi şi dacă Blocul nu va reuşi să aibă un Guvern minoritar ca să schimbe lucrurile.

„Soluţia pe care o oferim noi este să alegem preşedintele Parlamentului din rândul membrilor Blocului ACUM, să votăm un şir de legi care să asigure eliberarea instituţiilor statului sau, cel puţin, să înceapă acest proces de eliberare a instituţiilor statului şi Blocul ACUM vine să-şi asume responsabilitatea în cadrul unui Guvern minoritar pentru ca să nu se ajungă la alegeri anticipate. Şi noi, dacă vorbim despre un Guvern minoritar, vorbim despre lucruri foarte concrete pe care putem să le facem, şi anume: să evităm o criză economică şi socială, dacă doriţi, să restabilim urgent relaţiile cu partenerii externi şi să obţinem resurse financiare importante de care este nevoie pentru ca să se onoreze plăţile către cetăţeni”, a notat Maia Sandu.

Preşedinta PAS a menţionat că există suficiente experienţe în lume, unde guverne minoritare au supravieţuit şi au făcut lucruri importante. Şi în situaţia în care suntem noi, suntem într-o situaţie de impas, asta este soluţia pe care noi o oferim. Ne asumăm toate riscurile, pornind de la situaţia dezastruoasă pe care a lăsat-o Partidul Democrat atunci când a făcut angajamente pe care nu are bani cu care să le acopere, pentru că avem un buget pentru 2019 care nu este realist, cu un deficit de 5,7 miliarde de lei, în care cele mai multe surse de finanţare nu sunt realiste, pentru că cel puţin două miliarde se presupune că vor veni din surse externe. Haideţi să ne amintim că această guvernare în ultimii doi ani de zile practic nu a putut să obţină nicio sursă externă de finanţare”, susţine politiciana.

Cât ţine de numărul de fracţiuni parlamentare formate de ACUM, Maia Sandu a declarat că PAS şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr sunt două partide politice separate, aşa cum au fost şi înainte de alegeri, care au mers într-un bloc comun, au rămas două partide politice distincte şi după alegeri şi merg într-un bloc comun.

„Nu s-a schimbat nimic. Discuţia acesta în jurul numărului de fracţiuni este una artificială şi o să vedeţi peste tot. Şi în Europa, acolo unde există anumite modele de alianţe, formaţiuni în Parlament, oricum partidele nu-şi pierd identitatea. Dacă o să ajungem într-o zi să discutăm fuzionarea partidelor, o să fie alt lucru, dar altfel toată această discuţie în jurul numărului de fracţiuni este speculativă”, a mai spus Maia Sandu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite