Maia Sandu: „Ultima vizită a lui Dodon la Moscova a fost una umilitoare pentru noi ca stat suveran”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Întrevederea din Dmitri Kozak si Igor Dodon din 5 august.
Întrevederea din Dmitri Kozak si Igor Dodon din 5 august.

Lidera PAS, Maia Sandu, consideră că vizita pe care a întreprins-o Igor Dodon la Moscova, în perioada 4-5 august, „a fost una umilitoare pentru noi ca stat suveran”. Potrivit ei, o lume întreagă a văzut că „preşedintele Republicii Moldova nu mai este primit la Kremlin ca un şef de stat, dar cel mult ca un funcţionar regional de rangul doi sau trei”.

„Am văzut cu toţii un Dodon mic, disperat şi speriat. Are de ce să fie aşa. Patru ani a tăiat frunze la câini, s-a gândit numai cum să se căpătuiască pe seama poporului, sărăcindu-l şi mai mult. Acum, când vine timpul să răspundă în faţa cetăţenilor, este gata să se înjosească în ultimul hal, doar ca să primească ajutor străin pentru a obţine un nou mandat. Un mandat care i-ar garanta nu doar puterea, ci mai ales libertatea”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

În opinia ei, R. Moldova „are nevoie de un preşedinte puternic. Un preşedinte cu caracter şi verticalitate, care să reprezinte cu demnitate Republica Moldova în lume”. 

„Un preşedinte care să fie tratat de la egal la egal de conducătorii altor state”, a mai spus Maia Sandu.

Igor Dodon s-a întâlnit miercuri, 5 august, la Moscova, cu Dmitri Kozak, reprezentantul special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru dezvoltarea relaţiilor comercial-economice cu R. Moldova. Întâlnirea a avut loc în chiar în biroul lui Dmitri Kozak, iar drapelul de stat al R. Moldova a lipsit.

Preşedintele susţine că s-a convenit asupra organizării în octombrie curent, la Chişinău, a unei noi şedinţe a Comisiei Interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare comercial-economică.

În cadrul acestei Comisii urmează să fie semnate o serie de acorduri bilaterale „importante”.

„În mod special, am abordat subiectul privind reluarea negocierilor pentru acordarea creditului rus în mărime de 200 milioane de euro pentru susţinerea agenţilor economici şi a populaţiei Republicii Moldova în această perioadă dificilă. Am convenit ca în zilele următoare, să se desfăşoare prima rundă de negocieri dintre reprezentanţii Guvernelor Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele susţine că a vorbit cu Dmitri Kozak şi despre „problema legată de acordarea autorizaţiilor pentru tranzitarea mărfurilor moldoveneşti pe teritoriul Ucrainei pentru a fi exportate în Rusia. Organele de resort au primit indicaţia de a soluţiona această problemă în cel mai scurt timp posibil, în condiţii reciproc avantajoase”.

„De asemenea, am convenit cu Dmitri Kozak ca în timpul apropiat, să fie examinată posibilitatea de a acorda ţării noastre din partea rusă a ajutorului umanitar gratuit, sub formă de motorină (cîteva zeci de mii de tone), pentru susţinerea producătorilor agricoli din Republica Moldova, care au fost cel mai mult afectaţi de seceta îndelungată”, a mai spus Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite