Maia Sandu afirmă că sunt câteva „soluţii tehnice” şi că nu e nevoie de învestirea unui Guvern ca iniţiativele propuse de ACUM să fie votate

Maia Sandu afirmă că sunt câteva „soluţii tehnice” şi că nu e nevoie de învestirea unui Guvern ca iniţiativele propuse de ACUM să fie votate

FOTO privesc.eu

Preşedinta PAS, Maia Sandu, susţine că Blocul ACUM are câteva soluţii tehnice care ar permite ca iniţiativele legislative propuse de Blocul ACUM la primele şedinţe al Parlamentului, privind „dezoligarhizarea statului”, să fie votate fără de a fi nevoie ca mai întâi să fie numită în funcţie conducerea Legislativului şi să fie învestit noul Guvern.

Ştiri pe aceeaşi temă

Afirmaţia Maiei Sandu vine în contextul declaraţiei Socialiştilor, care au menţionat că pachetul de legi propus de ACUM nu va putea fi votat fără ca mai întâi să existe o conducere a Parlamentului şi un Guvern învestit în funcţie.

„Nu e nevoie de Guvern pentru a vota aceste iniţiative (...) Pentru aceste probleme avem câteva soluţii tehnice şi la momentul potrivit o să le anunţăm. (...) Discutăm despre dezoligarhizarea statului şi eliberarea din captivitate a instituţiilor”, a spus Maia Sandu la emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Partidul Socialiştilor consideră că decizia Blocului ACUM de a refuza dialogul cu PSRM privind formarea unei alianţe de guvernare este una total iresponsabilă, iar acest lucru „demonstrează faptul că membrii ACUM au indus în eroare propriii alegători, cărora le-au permis reformarea clasei politice şi rezolvarea problemelor sociale şi economice ale ţării, însă în realitate preferă să stea în opozie”.

Pachetul de legi şi acte legislative pentru dezoligarhizarea statului, propus de Blocul ACUM, include:
1.      Adoptarea Declaraţiei Parlamentului cu privire la caracterul capturat al instituţiilor statului.
2.      Ajustarea cadrului normativ necesar pentru:
            - Demiterea Procurorului general şi identificarea unui procuror independent, de preferinţă european, şi numirea acestuia în funcţie.
            - Demiterea conducerii Serviciului Informaţii şi Securitate.
            - Demiterea membrilor Comisiei Electorale Centrale.
            - Demiterea conducerii Centrului Naţional Anticorupţie.
            - Demiterea membrilor Consiliului Audiovizualului.
            - Demiterea conducerii Autorităţii Naţionale de Integritate.
            - Demiterea conducerii Curţii Supreme de Justiţie, precum şi conducerii altor instituţii de stat.
3.      Anularea sistemului electoral mixt.
4.      Crearea a 3 comisii parlamentare de anchetă cu privire la:
-     Investigarea furtului miliardului, cu obligarea prezentării de către BNM a raportului Kroll 2;
-     Consecinţele implementării legii privind amnisitia capitalului;
-     Anchetarea operaţiunilor de spălare a banilor (landromat).
5. Adoptarea Legii Magnitsky.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: