Maia Sandu solicită Consiliului Superior al Magistraturii să selecteze persoane integre şi necompromise în calitate de judecători ai Curţii Constituţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Premierul Maia Sandu a solicitat marţi, 16 iulie, Consiliului Superior al Magistraturii „să selecteze exclusiv persoane integre şi necompromise în calitate de judecători ai Curţii Constituţionale”.

„Instituţia Curţii Constituţionale, compromisă într-un mod fără precedent de personaje precum Poalelungi şi Gurin, are nevoie de o reabilitare în faţa cetăţenilor, a societăţii şi a partenerilor externi. Persoanele care se fac vinovate de numeroase condamnări la CtEDO, care au executat nestingherit comenzile politice ale fostului regim, care au emis acte ilegale sau care nu îşi pot justifica averile, nu pot nicidecum reface încrederea în Curtea Constituţională”, a scris Maia Sandu într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Maia Sandu spune că „restabilirea onoarei şi a prestigiului Curţii Constituţionale se poate realiza doar dacă în calitate de judecători vor fi desemnaţi, printr-o competiţie transparentă şi meritocratică, oameni integri, buni profesionişti, persoane care vor pune întotdeauna Constituţia în prim-plan şi nu vor accepta jocuri de culise sau influenţe din afară”.

„Dacă CSM-ul nu va ţine cont de criteriile de integritate şi profesionalism în cazul selectării judecătorilor Curţii Constituţionale, va trebui să iniţiem imediat procesul de curăţare externă a acestuia şi a sistemului judecătoresc. Pentru că, într-o asemenea situaţie, va fi clar pentru toată lumea că CSM-ul şi sistemul judecătoresc nu sunt în stare să se curăţe din interior”, a concluzionat prim-ministra.

Amintim că niciunul dintre cei şase candidaţi înscrişi în concursul pentru ocuparea funcţiei de judecător la Curtea Constituţională din partea CSM nu a trecut concursul organizat marţi, 16 iulie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite