Maia Sandu a promulgat legea de ratificare a Convenţiei de la Istanbul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Legea cu privire la ratificarea Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (Convenţia de la Istanbul) a fost promulgată de către preşedintele ţării, Maia Sandu, transmite IPN.

Convenţia a fost ratificată de către Parlamentul Republicii Moldova, în lectură finală, la 14 octombrie.

Deputaţii din Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor, care au criticat în repetate rânduri documentul, s-au adresat la Curtea Constituţională solicitând controlul constituţionalităţii legii. Autorii sesizării consideră că scopul Convenţiei este altul decât cel declarat şi total străin convingerilor majorităţii cetăţenilor Republicii Moldova. Potrivit lor, documentul conţine prevederi care „distrug valorile şi tradiţiile creştine”, „promovează avortul”, „legalizează căsătoriile între persoanele de acelaşi sex”, „profanează sistemul educaţional”.

Convenţia a fost adoptată de Consiliului Europei la 11 mai 2011, iar Republica Moldova a semnat-o în februarie 2017, însă ratificarea acesteia a fost amânată de câteva ori. Potrivit autorităţilor, prin ratificarea Convenţiei de la Istanbul, Republica Moldova se alătură efortului de combatere a violenţei împotriva femeilor şi a violenţei în familie. Statul se angajează să aloce resurse pentru asigurarea funcţionalităţii centrelor de criză pentru victimele violenţei, pentru linii telefonice de urgenţă, pentru adăposturi.

Republica Moldova devine al 35-lea stat membru al Consiliului Europei (din 47) care ratifică acest document.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite