Maia Sandu: Printre planurile noastre sunt şi alegerile parlamentare anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, fosta prim-ministră Maia Sandu, susţine că printre planurile formaţiunii sale figurează şi alegerile parlamentare anticipate. Politiciana consideră că actualul legislativ nu reprezintă în totalitate ceea ce vrea societatea moldovenească, transmite IPN.

„Noi ştim cum au avut loc alegerile din februarie anul curent şi cum unii au ajuns în Parlament”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Glavnoe” de la postul TVC 21. Potrivit ei, următorul scrutin parlamentar trebuie să aibă loc în baza sistemului proporţional de vot, având în vedere că majoritatea parlamentară precedentă a votat modificarea legislaţiei în acest sens.

Totodată, preşedinta PAS susţine că există posibilitatea modificării legislaţiei astfel încât să se revină la alegerea şefului statului de către Parlament, dar acest lucru trebuie făcut prin referendum, concomitent cu o decizie a legislativului. Maia Sandu motivează ideea respectivă prin faptul că sondajele de opinie publică arată că 90% dintre cetăţeni îşi doresc să aleagă ei înşişi preşedintele. „Vreau să spun că dacă Dodon va încerca să modifice această formă de alegere a şefului statului, acest lucru nu va fi uşor de făcut pentru că majoritatea oamenilor îşi doreşte să ca această modalitate să rămână”, a concretizat politiciana.

Maia Sandu declară, referindu-se la alegerile parlamentare noi din circumscripţia Hânceşti, că este absolut normal ca cele două partide care fac parte din blocul ACUM, PAS şi PPDA, să-şi manifeste interesul faţă de scrutinul electoral respectiv. Potrivit Maiei Sandu, faptul că PAS şi PPDA fac parte din blocul ACUM nu înseamnă că vor participa împreună, cu un singur candidat, la toate scrutinele din toţi următorii ani.

Totodată, Maia Sandu este de părere că dacă un preşedinte de partid pierde alegerile într-o circumscripţie acesta este un semnal prost pentru formaţiune. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite