Maia Sandu: PDM forţează cetăţenii să participe la mitingul de duminică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Democrat intimidează cetăţenii şi îi presează să participe la mitingul din această duminică, afirmă preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, care spune că a primit numeroase plângeri în acest sens. Într-o conferinţă de presă, fruntaşii PAS au dezavuat comportamentul partidului de guvernământ şi au prezentat o listă cu „100 de lucruri pe care Partidul Democrat nu le va spune duminică”, transmite IPN.

Maia Sandu a afirmat că PDM va aduce cu forţa oamenii la miting pentru a crea iluzia puterii. „Cei care sunt puternici nu trebuie să intimideze, să şantajeze profesori, medici, pentru a-i aduce cu forţa la manifestaţie. Doar nişte laşi aduc oamenii cu forţa pentru a le spune în continuare minciuni”, a declarat lidera PAS.

Potrivit ei, de când Partidul Democrat se află la guvernare, şi-a subordonat instituţiile de stat, printre care şi Procuratura Generală, transformând-o într-o „bâtă politică”. În opinia sa, astăzi PDM încearcă să convingă societatea că nu ar avea nicio vină pentru abuzurile care au avut loc în toţi aceşti ani.

Enumerând unele poziţii de pe lista PAS cu cele „100 de lucruri pe care Partidul Democrat nu le va spune duminică”, secretarul general al formaţiunii, Igor Grosu, a menţionat uzurparea puterii de către PDM şi eşecul total în recuperarea miliardului, dar şi anularea alegerilor libere şi democratice. Igor Grosu a mai spus că cetăţenii au plătit 618 milioane de lei, care a reprezentat dobânda pentru anul 2018 din miliardul furat.

Pe lista lucrurilor pe care le nu le va spune PDM duminică, PAS trece şi răpirea şi deportarea ilegală a şapte cetăţeni turci, în schimbul banilor pentru reconstrucţia clădirilor Preşedintelui. Adoptarea sistemului electoral mixt, împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi ale instituţiilor europene, este, potrivit PAS, un alt adevăr despre care nu vor vorbi democraţii.

Mihai Popşoi, vicepreşedinte PAS, consideră că Partidul Democrat a dinamitat parteneriatele externe, atât cu Federaţia Rusă, cât şi cu occidentul. În opinia sa, prin rezoluţia din iulie 2018, Uniunea Europeană a arătat că nu mai are încredere în guvernarea de la Chişinău şi a suspendat asistenţa macrofinanciară. Vicepreşedintele PAS consideră că Republica Moldova ar fi avut astăzi o şansă de a depune cererea de aderare la Uniunea Europeană dacă reformele începute şapte ani în urmă ar fi fost realizate.

„Perspectiva de a deveni stat candidat la Uniunea Europeană a fost amânată cu cel puţin zece ani, dacă guvernarea nu va fi schimbată. Ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani a fost un show macabru care dinamitează vectorul european, părtaşi fiind atât Plahotniuc, cât şi Dodon”, a declarat Mihai Popşoi.

Solicitat de IPN, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, a afirmat că acuzaţiile PAS că PDM-ul ar intimida şi presa angajaţii publici să participe la manifestaţia de duminică sunt lipsite de temei.

„Nu am o explicaţie de ce PAS ar susţine un asemenea lucru. Probabil cei care au făcut această declaraţie apelau la asemenea practici când guvernau”, a spus Vitalie Gamurari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite