Maia Sandu: Nu se văd semne că procesele inflaţioniste se vor tempera

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Prognoze sumbre din partea preşedintelui Maia Sandu. Şeful statului spune că nu existe indicii care ar anticipa eventuale scăderi de preţuri la resursele energetice, iar din acest motiv nivelul inflaţiei se va menţine unul ridicat. Maia Sandu spune că Guvernul va încerca să ajute cetăţenii în sezonul rece al anului prin acordarea compensaţiilor la încălzire, notează IPN.

Totuşi, de ajutor din partea statului vor beneficia doar familiile cu venituri modeste.

Preşedintele Maia Sandu explică majorarea galopantă a tuturor preţurilor prin creşterea continuă a preţurilor la resursele energetice pe piaţa internaţională. În acelaşi timp, preţurile mari la produsele alimentare sunt cauzate de stoparea importurilor din Ucraina şi reorientarea spre produse din statele europene.

„Nivelul inflaţiei este foarte înalt şi bineînţeles că afectează foarte multă lume, iar asta este îngrijorarea noastră majoră. Noi importăm resursele energetice şi aici sunt cele mai mari creşteri de preţuri, mă refer la gaze naturale, carburanţi. Noi nu producem gaze naturale şi carburanţi şi nu avem cum să controlăm preţurile. Guvernul a încercat să compenseze pentru agricultori această creştere prin rambursarea impozitelor, dar această măsură ajută doar parţial. Au crescut preţurile la produsele alimentare. Da, suntem o ţară agrară, dar exportăm materie primă, pentru că industria noastră de prelucrare este foarte slabă şi asta nu este o problemă a ultimelor 6 luni. Şi ne-am pomenit că importăm şi produse alimentare”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Prime Time” de la PrimeTV.

Şeful statului spune că majorarea veniturilor cetăţenilor este una dintre pârghiile prin care Guvernul poate ajuta oamenii să-şi menţină puterea de cumpărare. În acelaşi timp, Guvernul pregăteşte un mecanism ţintit de suport a familiilor cu venituri mici, pentru sezonul de încălzire 2022-2023.

„Pe termen scurt, trebuie să îi ajutăm pe oamenii cu venituri mici. Iarna Guvernul a venit cu compensaţii la încălzire, acum se lucrează la un nou program care va fi ţintit, nu trebuie să le oferim compensaţii şi celor care au venituri foarte mari. Pe termen mediu, soluţia este să ne dezvoltăm industria de prelucrare, să producem acasă, nu să exportăm toată materia primă, uneori la preţuri mici, şi ulterior să cumpărăm produsele finale la preţuri mari. Nu se văd semne că procesele inflaţioniste se vor tempera, inflaţia creşte peste tot în lume. Preţurile la resursele energetice nu arată niciun semn că se vor stabiliza, dimpotrivă, ar putea să crească pentru că vine următorul sezon de încălzire. Creşterea salariilor este necesară, ca şi creşterea indemnizaţiilor pentru cei care au cea mai mare nevoie”, a mai spus preşedintele Republicii Moldova.

Anterior, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Marcel Spatari, a menţionat că în contextul tarifului mare la gazele naturale, Guvernul va oferi sprijin cetăţenilor în funcţie de gradul de vulnerabilitate energetică. Acesta va fi calculat în baza veniturile oficiale ale oamenilor, numărului de membri ai familiei şi modalităţii de încălzire în sezonul rece al anului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite