Maia Sandu: Nu pot să ne ţină ostatici o mână de oameni corupţi pentru o perioadă îndelungată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maia Sandu, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, formaţiune de opoziţie, spune că PAS va continua să protesteze la toamnă faţă de noul sistem electoral, care avantajează puterea.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, fosta candidată prezidenţială respinge posibilitatea împăcării cu guvernarea şi a cooperării cu preşedintele Igor Dodon, fiind rezervată şi faţă de unirea forţelor cu politicieni ca Renato Usatîi, transmite IPN.

„Noi protestăm împotriva schimbării sistemului electoral, pentru că aceasta înseamnă tentativă de fraudare şi de manipulare a alegerilor. Igor Dodon, în schimb, încearcă să-şi promoveze propriile interese, vrea să construiască o ţară a unui om în care o singură persoană să poată să decidă. Evident că el îşi doreşte să preia rolul lui Plahotniuc şi asta nu are nimic cu obiectivele noastre. Dimpotrivă, noi credem într-un sistem democratic, într-un sistem parlamentar, dar autentic parlamentar, nu aşa cum este astăzi – controlat, manipulat de către o singură persoană”, a opinat politiciana.

Maia Sandu a menţionat că, judecând după mesajele care au venit din Occident, şi au fost multe mesaje şi conţinutul lor a fost destul de dur, guvernarea nu poate să se bazeze pe sprijinul din Occident, iar punerea în aplicare a acestei legi eventual va stopa sau va diminua dramatic sprijinul financiar. În opinia sa, dacă guvernarea va pierde şi acest sprijin extern, respectiv va putea fi calificată şi oficial ca guvernare antieuropeană sau guvernare care îndepărtează Republica Moldova de aspiraţiile ei europene.

„Este o atitudine lipsită de respect şi este o explicaţie, o justificare extrem de slabă. Această guvernare, evident, nu ştie să construiască relaţii credibile cu partenerii de dezvoltare, aşa cum nu ştie să construiască o relaţie credibilă cu propriii cetăţeni. Asta trebuie să recunoască şi, dacă sunt aşa de incapabili şi recunosc că noi suntem mult mai buni în a comunica cu instituţiile europene, să ne lase pe noi să facem lucrurile mai departe”, a declarat lidera PAS.

În altă ordine de idei, Maia Sandu a spus că, în 26 de ani, Republica Moldova nu a prea avut guvernări corecte, guvernări care să demonstreze oamenilor că lucrează pentru interesul tuturor cetăţenilor. „Este o povară foarte grea pentru noi, atunci când nu poţi să-i arăţi omului un exemplu în ultimii 26 de ani. El te întreabă: Dar de ce aş crede în voi? Deci, noi cumva trebuie să plătim pentru păcatele guvernărilor proaste pe care le-am avut până acum. Dar, în acelaşi timp, asta este singura cale. Noi credem doar în democraţie; schimbarea puterii în democraţie se face prin intermediul partidelor politice; noi construim un partid altfel; noi promovăm altfel de oameni în echipa noastră şi chiar dacă există un grad mare de dezamăgiri, există suficientă lume care crede că lucrurile pot fi făcute altfel...”, a mai spus lidera PAS.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite