Maia Sandu nu pune condiţii. Zvonurile încing atmosfera negocierilor din AIE 3

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 2012, Maia Sandu a revenit în Moldova din SUA, când a fost învestită în funcţia de ministru al Educaţiei
În 2012, Maia Sandu a revenit în Moldova din SUA, când a fost învestită în funcţia de ministru al Educaţiei

Partidele care au constituit Alianţa pentru Integrare Europeană 3 întârzie să spună ferm dacă susţin candidatura PLDM, Maia Sandu, la funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova. Acest lucru nu a făcut decât să nască mai multe speculaţii, care pun şi mai mult în umbră promisiunile politicienilor, cum că îşi doresc „să scoatem ţara din criză” şi „să combatem corupţia”.

Vineri, după aproape două ore de discuţii între liderii PLDM, PD şi PL, la o zi de la semnarea acordului de constituire a AIE 3, aceştia nu au făcut nicio declaraţie pentru presă. La întrunire s-a discutat despre candidatura liberal-democraţilor la funcţia de premier, Maia Sandu. Aceasta nu a fost prezentă la sediul Partidului Democrat, acolo unde a avut loc discuţia.

VIDEO Cine nu o vrea pe Maia Sandu? Filat, Lupu şi Ghimpu evită presa

Astăzi, în presa de la Chişinău au apărut mai multe informaţii, precum că Maia Sandu ar fi înaintat mai multe condiţii celor trei partide, printre care demisia guvernatorului BNM şi a procurorului general.

Potrivit surselor noastre din cadrul AIE, Maia Sandu nu a avut întrevederi cu reprezentanţii PL şi PD, iar „astfel de condiţionalităţi nu au fost puse din partea dânsei”. De asemenea, până în acest moment, cunoaştem că PLDM - în calitate de partid care a înaintat-o pe Maia Sandu la funcţia de premier - şi PL - potrivit surselor noastre - ar fi gata să o susţină pe aceasta în fruntea Guvernului. Deocamdată, doar cei din cadrul PD nu ne-au oferit un răspuns ferm.

Dacă PLDM, PD şi PL vor învesti, până la urmă, Guvernul Maia Sandu sau vor propune un alt candidat la funcţia de premier, urmează să aflăm mâine, în prima jumătate a zilei, când liderii celor trei formaţiuni ar urma să facă declaraţii, ne-a asigurat sursa noastră din cadrul AIE 3.

Cine este Maia Sandu, candidată la funcţia de premier al Republicii Moldova. Consultările finale pentru formarea Guvernului au fost amânate

Tot astăzi, mai multe organizaţii non-guvernamentale au formulat un apel cerând ca acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană, semnat la 23 iulie de Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi Partidul Liberal să fie făcut public. ONG-urile cer alianţei nou-create să îşi asume priorităţile din programul de guvernare precedent şi alte priorităţi necesare pentru a asigura parcursul european şi dezvoltarea ţării. Alianţei i se cere să intensifice eforturile pentru implementarea eficientă a tuturor reformelor iniţiate, în conformitate cu cele mai bune practici europene, în special reformarea justiţiei, combaterea corupţiei şi asigurarea funcţionalităţii CNI.

Precizăm că, anterior, liderii alianţei au promis că noul guvern va fi învestit până la sfârşitul lunii iulie. Până atunci, însă, preşedintele ţării, Nicolae Timofti, trebuie să poarte discuţii cu fracţiunile parlamentare, după care să semneze decretul de desemnare a candidatului la funcţia de prim-ministru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite