Maia Sandu: Moldova şi România reintră într-o interacţiune frăţească şi deschisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu si Klaus Iohannis presedinte.md

În aceste zile, Republica Moldova păşeşte într-o nouă etapă, atât pe plan intern, cât şi pe dimensiunea politicii externe. E o etapă a ieşirii din izolare internaţională şi de conexiune la spaţiul european, la vecinii şi partenerii ei strategici. O etapă de relansare a parteneriatului strategic dintre Republica Moldova şi România pentru integrarea europeană.

Declaraţiile au fost făcute de preşedintele ţării, Maia Sandu, în cadrul unui briefing de presă comun cu preşedintele României, Klaus Iohannis, care s-a aflat în vizită oficială la Chişinău, transmite IPN.

„Mă bucur că, începând de astăzi, Republica Moldova şi România reintră într-o interacţiune firească, frăţească şi deschisă”, a subliniat Maia Sandu. Potrivit preşedintelui ţări, de astăzi începe o nouă etapă în cooperarea bilaterală – o prietenie la nivel înalt între Republica Moldova şi România, care va aduce beneficii cetăţenilor ambelor state şi va contribui la construirea unui viitor mai bun.

Maia Sandu a adăugat că România a fost alături de Republica Moldova din prima zi de independenţă. A fost o susţinătoare pe toate planurile – economic, politic, diplomatic, cultural, educaţional. „Aţi fost alături de noi şi la bine, şi la greu. Ţin să vă mulţumesc pentru acest rol jucat de România în dezvoltarea Republicii Moldova”, a menţionat preşedintele Republicii Moldova.

În aproape trei decenii, România a renovat în Republica Moldova grădiniţe, obiecte culturale, chiar sate întregi. Zeci de mii de copii şi tineri din Republica Moldova au învăţat în liceele şi universităţile din România, cu burse din partea statului român, şi au fost primiţi ca acasă, iar elevii din sute de sate moldoveneşti pot merge la şcoală cu unul din autobuzele donate de România. România a sprijinit programe culturale, schimburi academice, dezvoltarea mass-mediei din Moldova - atât la nivel de guvern, cât şi prin investiţii private.

Maia Sandu a remarcat că Republica Moldova şi România au aceeaşi limbă, o istorie comună şi o cultură comună şi îşi doreşte ca în următorii ani relaţia dintre cele două ţări să se dezvolte şi pe proiecte de viitor comune.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite