Maia Sandu: Moldova contează pe sprijinul european în consolidarea sectorului energetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Moldova contează pe sprijinul european în consolidarea sectorului energetic, proces prin care dorim să diversificăm sursele de energie, iar astfel să asigurăm independenţa energetică a ţării, a declarat miercuri la Bruxelles Maia Sandu, preşedintele R. Moldova, în cadrul unei întrevederi cu Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, vicepreşedinte al Comisiei Europene, transmite IPN.

Preşedinta Maia Sandu i-a mulţumit lui Josep Borell pentru susţinerea oferită Republicii Moldova pe parcursul anului curent, inclusiv pentru a face faţă crizei energetice. Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe şi integrării europene Nicu Popescu, a semnat în numele Guvernului Republicii Moldova documentele care confirmă încheierea între ţara noastră şi instituţiile financiare europene a acordurilor necesare privind implementarea proiectului „Eficienţa energetică a Republicii Moldova”. Prin documentele semnate, Republica Moldova va beneficia de acordarea unor împrumuturi în valoare de 30 de milioane de euro de la BEI şi BERD, precum şi de un grant în valoare de 2,8 milioane euro din partea Platformei de Investiţii pentru Vecinătate a Comisiei Europene şi a Fondului fiduciar de asistenţă tehnică pentru ţările Parteneriatului Estic. Contractul de finanţare este orientat spre reabilitarea energetică a instituţiilor de importanţă naţională şi locală, precum spitale, grădiniţe şi şcoli publice.

În cadrul vizitei la Bruxelles, Maia Sandu, a avut o întrevedere şi cu Charles Michel, preşedintele Consiliului European. Preşedintele Republicii Moldova a apreciat implicarea personală a lui Charles Michel în promovarea cooperării între UE şi ţările Parteneriatului Estic, şi sprijinul constant pe care îl oferă autorităţilor Republicii Moldova în realizarea agendei de reforme.

Cei doi oficiali au mai discutat despre planurile şi priorităţile Republicii Moldova pentru anul 2022, despre căile de a valorifica într-un mod cât mai eficient ajutorul acordat de UE şi despre noile oportunităţi de finanţare oferite ţărilor din Parteneriatul Estic. Reprezentanţii Uniunii Europene şi ai Republicii Moldova au semnat, la Bruxelles, acordul de finanţare în valoare de 60 de milioane de euro. Programul de suport bugetar completează pachetul Uniunii Europene de redresare economică pentru Republica Moldova în valoare de până la 600 de milioane euro, care urmează a fi implementat în următorii trei ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite