Maia Sandu: Limba română poate fi patria tuturor cetăţenilor noştri VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, spune că sărbătoarea limbii române este un element fundamental al devenirii şi al identităţii, repus în drepturi datorită Mişcării de renaştere şi eliberare naţională. „De Ziua Limbii Român, ne doresc să cinstim şi să cunoaştem limba, care este maternă pentru patru din cinci cetăţeni ai ţării noastre”, a declarat şefa statului într-un mesaj video, transmite IPN.

„Îmi doresc ca limba română să devină numitor comun pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova, oricare ar fi limba lor maternă, şi să funcţioneze aici în armonie cu celelalte limbi: ucraineana, rusa, găgăuza, bulgara şi altele. Limba română poate fi patria tuturor cetăţenilor noştri”, se arată în mesajul preşedintelui.

Şefa statului spune că, pentru aceasta, este necesar să fie lansat un program naţional de studiere a limbii române pentru vorbitorii de alte limbi. La fel, sunt necesare cursuri de calitate accesibile tuturor vârstelor, producţie media în limba română, oferte educaţionale predate în română şi care corespund rigorilor vremii şi pieţei de muncă

Maia Sandu a menţionat că avem o limbă frumoasă, pe care trebuie să o facem atractivă şi pentru cei care nu o cunosc. De ceva timp, limba noastră se aude pe străzile oraşelor şi satelor din toată lumea. Şi acesta este un motiv de bucurie, dar şi de zâmbet trist.

„Greutăţile i-au alungat de acasă pe mulţi dintre noi, oameni muncitori şi talentaţi, care şi-au făcut altă viaţă în afară. Acum mulţi dintre copiii moldovenilor care cresc departe de Moldova nu-şi mai vorbesc limba şi e păcat. Păstrarea interesului pentru limba noastră e datoria fiecăruia dintre noi, dar şi datoria statului. Haideţi să facem astfel încât toţi copiii noştri să-şi dorească să vorbească limba română”, a mai spus preşedintele Maia Sandu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite