Maia Sandu a întors Parlamentului mai multe legi. Printre ele şi „legea miliardului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Mai multe legi „cu probleme majore”, votate de Parlamentul de legislatura a X-a, au fost întoarse de către Preşedinţie legislativului, „pentru a le reexamina şi modifica, pentru a elimina deficienţele sau pentru a le retrage”. „Alianţa Şor-PSRM a votat pe bandă rulantă o serie de legi pe ultima sută de metri a fostului Parlament, transmite IPN.

Mai multe dintre ele au denumiri frumoase, dar conţin prevederi pentru hoţi, pun costurile de implementare pe umerii oamenilor cinstiţi şi conţin în articole, scrise vag, portiţe de corupţie pentru scheme de delapidare şi înstrăinare a bunurilor publice”, a comentat şefa statului, Maia Sandu.

Una dintre legile întoarse este cea din 23 aprilie, promovată drept o lege care ar anula datoria miliardului furat. Potrivit Maiei Sandu, legea dată nicidecum nu uşurează povara datoriei pentru cetăţeni. Miliardul furat, cum a fost la hoţi, aşa şi va rămâne la ei, dacă nu se apucă procuratura de treabă. Ceea ce se întâmplă prin această lege este transformarea unei datorii de stat în inflaţie şi instabilitate financiară. Cu alte cuvinte, tot cetăţenii achită miliardul furat, dar deja prin preţuri crescute şi dobânzi mai mari la credite.

Au fost întoarse Parlamentului şi legile prin care statul ar fi compensat cheltuielile pentru energia electrică pentru consumatorii casnici pentru lunile aprilie şi mai. Motivul e inechitatea, precizează preşedintele. Potrivit Maiei Sandu, ajutorul statului pe perioada pandemiei trebuie să meargă spre cei care chiar au nevoie. Aprobarea acestei legi ar însemna că din impozitele tuturor vor primi compensaţii şi oamenii cu venituri mari şi foarte mari. Aceste compensaţii trebuie să ajungă la oamenii nevoiaşi, nu la deputaţi şi miniştri sau la proprietari de castele şi maşini luxoase.

A fost oprită şi legea privind comerţul intern. În opinia preşedintei, este o lege pornită dintr-o intenţie bună, dar, în varianta în care a fost votată, va duce la creşterea preţurilor şi încalcă angajamentele din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Promulgarea legii în formula actuală va afecta exporturile spre Uniunea Europeană, notează şefa statului. Până în iulie, când o să avem un alt Parlament, va fi propusă o variantă îmbunătăţită a acestei legi, a precizat Maia Sandu.

A fost întoarsă legislativului şi legea care ar acorda actualului guvern interimar dreptul de a semna tratate internaţionale care implică angajamente financiare pentru Republica Moldova şi dreptul de a angaja şi demite persoane cu funcţie de demnitate publică şi funcţionari. „ E târziu pentru dregerea busuiocului. Au rămas mai puţin de două luni până la alegeri. Moldova nu are niciun angajament financiar internaţional care nu ar răbda două luni pentru a fi semnat, iar numirile şi demisiile în agenţii şi ministere trebuie să le facă guvernul plenipotenţiar, care va fi numit după alegeri, nu Voicu, Nagacevschi sau alţi oameni întâmplători dintr-un guvern demis”, a comentat preşedintele.

Totodată, Maia Sandu a promulgat legile privind protecţia socială a cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobâl, pentru modificarea unor acte normative, cu privire la modificarea Legii nr. 1435/2002 pentru completarea diferenţei de tarife la energia electrică şi la gaze naturale utilizate de locuitorii unor localităţi din raioanele Dubăsari şi Căuşeni şi ai satului Varniţa din raionul Anenii Noi, privind instituirea unor măsuri de susţinere a activităţii de întreprinzător, pentru modificarea unor acte normative, cu privire la impozitarea specială a serviciilor realizate în cadrul activităţilor atribuite la secţiunea I a Clasificatorului activităţilor din economia Moldovei şi care prevede diminuarea TVA până la 6% în sectorul HoReCa pe perioada stării de urgenţă în sănătatea publică.

„Astfel am încheiat socotelile cu Parlamentul ales în 2019, conform regulilor Plahotniuc-Dodon. Pot răsufla uşurată, pentru că nu voi mai primi legi pline de şiretlicuri, capcane şi motivaţie corupţională”, a declarat Maia Sandu. Dizolvarea Parlamentului deschide porţile către noi oportunităţi, către ordine şi dezvoltare în ţară, a mai spus şefa statului şi a chemat cetăţenii să iasă masiv la vot pe 11 iulie pentru a decide cui încredinţează responsabilitatea conducerii ţării.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite