Maia Sandu a întors în Parlament legea ce vizează reforma justiţiei şi cere să fie inclus mecanismul de evaluare externă a judecătorilor. Ministrul Justiţiei: O acţiune iresponsabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Preşedintele Maia Sandu a anunţat miercuri, 17 februarie, că a întors Parlamentului pentru reexaminare Legea pentru aprobarea Strategiei privind asigurarea independenţei şi integrităţii sectorului justiţiei pentru anii 2021-2024 şi a Planului de acţiuni pentru implementarea acesteia.

Maia Sandu şi-a motivat decizia sa prin faptul că „o astfel de Strategie nu poate atinge scopurile declarate fără câteva elemente-cheie”.

- Implementarea mecanismului de evaluare externă a judecătorilor.

- Demararea unei reforme viabile în sistemul organelor anticorupţie.

- Asigurarea verificării efective a declaraţiilor de avere şi interese a judecătorilor şi procurorilor.

- Elaborarea şi promovarea proiectului de lege pentru modificarea Constituţiei pentru a permite confiscarea averii pe care funcţionarii publici şi demnitarii nu o pot justifica.

- Alte acţiuni concrete, menţionate în documentul remis Parlamentului.

În acest sens, Maia Sandu a solicitat Parlamentului să includă aceste acţiuni în strategie. „Nu ne mai permitem să aprobăm Strategii care arată bine pe hârtie, dar nu aduc schimbări reale în justiţie”, a afirmat Maia Sandu. 

De partea cealaltă, ministrul Justiţiei în exerciţiu, Fadei Nagacevschi, susţine că pe 26 ianurie 2021, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a recomandat Republicii Moldova să implementeze strategia şi Planul de acţiuni promovat de Ministerul Justiţiei, cu evaluarea la final a judecătorilor şi procurorilor.

„Recent, în cadrul unei întruniri extinse la Guvern, Olesea Stamate, consilier prezidenţia,l a declarat că Preşedintele va promulga Strategia şi Planul de acţiuni pe justiţie. Azi preşedintele a restituit aceste documente Parlamentului. Această acţiune iresponsabilă va afecta cu certitudine imaginea Republicii Moldova. Sunt convins că Parlamentul va da dovadă de responsabilitate, spre deosebire de Preşedinte.

Mă bucur că avem o republică parlamentară”, a scris Nagacevschi pe Facebook.

Precizăm că, potrivit Constituţiei, preşedintele ţării poate să întoarcă Parlamentului legea spre reexaminare doar o singură dată. Dacă Parlamentul revotează legea, chiar şi fără a o modifica, şeful statului este obligat să o promulge.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite