Maia Sandu ignoră hotărârea CCM şi anunţă că nu va desemna la funcţia de premier candidatul majorităţii: Alegeri anticipate sau mă demiteţi VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Maia Sandu a anunţat marţi, 23 februarie, că nu va desemna candidatul la funcţia de premier propus de majoritatea parlamentară. Anunţul Maiei Sandu a fost făcut în contextul în care Curtea Constituţională a hotărât că preşedintele ţării este obligat să desemneze la funcţia de prim-ministru candidatul propus de majoritatea parlamentară şi a anulat decretul Maiei Sandu prin care Natalia Gavriliţa a fost desemnată repetat la funcţia de premier.

Mai mult, Maia Sandu a înaintat un ultimatum Parlamentului. Ea a declarat că deputaţii au de ales între alegeri parlamentare anticipate şi iniţierea procedurii de demitere e preşedintelui ţării prin referendum.

Maia Sandu şi-a motivat decizia prin faptul că este necesar de provocat alegeri parlamentare anticipate. Preşedintele a adăugat că nu crede în intenţiile bune ale majorităţii parlamentare şi a adus o serie de acuzaţii la adresa deputaţilor PSRM-ŞOR, subliniind că ea nu va admite ca aceştia să preia controlul statului.

„În acest Parlament nu există 51 de deputaţi care să susţină lupta împotriva corupţiei. Cea mai mare rezistenţă la reforma justiţiei este în actualul Parlament. Cei care s-au înfruptat din hoţii de miliarde nu vor să se înfăptuiască justiţia. Cei care au comis abuzuri de trei ori pe zi nu vor judecători şi procurori independenţi şi oneşti. Deoligarhizarea ţării trebuie să înceapă din Parlament. Moldova are nevoie de un nou început, de un Parlament cinstit şi dedicat treburilor ţării, de un Guvern de profesionişti care să fie susţinut de o majoritate adecvată, cu angajament nu pentru o lună sau două, ci pentru proiecte de durată”, a afirmat Maia Sandu.

„Eu le-am promis oamenilor că o să facem ordine în ţară, că o să reformăm justiţia, că o să pornim o luptă adevărată împotriva corupţiei, pentru asta am obţinut votul cetăţenilor. Eu nu am să stau să mă uit cum frăţia penalilor nu vrea să lase ţara din mână şi semnează alianţe la fel de uşor cum şi-a umplut propriul buzunar. (...) Nu avem dreptul să permitem recapturarea instituţiilor statului. Poporul este deţinătorul real al puterii în stat şi este cel care poate să tranşeze această situaţie. La anticipate sau la referendum - oamenii vor decide viitorul lor şi al ţării”, a încheiat Maia Sandu.

Decretul preşedintelui Maia Sandu, prin care Natalia Gavriliţa a fost desemnată repetat la funcţia de prim-ministru cu ignorarea opiniei Parlamentului, a fost declarat neconstituţional de Curtea Constituţională. Hotărârea a fost pronunţată marţi, 23 februarie.

Curtea a declarat neconstituţional Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 32-IX din 11 februarie 2021 privind desemnarea candidatului pentru funcţia de Prim-ministru.

Curtea a statuat că pentru a fi respectat articolul 98 alin. (1) din Constituţie, fracţiunile parlamentare şi Preşedintele Republicii Moldova trebuie să recurgă la noi consultări.

Amintim că preşedintele Maia Sandu a anuţat joi, 11 februarie, după consultarea cu fracţiunile parlamentare în contextul în care a eşuat învestirea Guvernului Gavriliţa, că refuză să desemneze candidatul majorităţii parlamentare PSRM-ŞOR, Mariana Durleşteanu, la funcţia de prim-ministru şi că o va desemna repetat pe Natalia Gavriliţa. 

Maia Sandu şi partidul ei, PAS, justifică această acţiune prin faptul că este necesar de provocat alegeri parlamentare anticipate, deoarece actualul Parlament nu mai reprezintă interesele cetăţenilor şi ar fi incapabil să formeze o majoritate parlamentară în interesele cetăţenilor.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a anunţat că s-a adresat la Curtea Constituţională pentru a cere anularea decretului prin care Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavriliţa la funcţia de premier, deşi hotărârile Curţii Constituţionale o obligau să desemneze candidatul majorităţii parlamentare, Mariana Durleşteanu. Socialiştii au comunicat că „asistăm la o tentativă de uzurpare a puterii” din partea Maiei Sandu.

Amintim că joi, 11 februarie, a eşuat procedura de învestire în funcţie a Guvernului Gavriliţa, după ce acesta nu a obţinut votul de încredere al Parlamentului.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a anunţat joi, 11 februarie, că socialiştii o propun pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru, pentru a pune capăt crizei politice, despre care Igor Dodon spune că este provocată de preşedintele Maia Sandu, şi pentru a asigura guvernarea ţării până la organizarea alegerilor parlamentare anticipate. 

Imediat după anunţul lui Igor Dodon, deputaţii controlaţi de Ilan Şor au comunicat că sunt gata să sprijine această iniţiativă, ceea ce înseamnă ca există suficiente voturi ca Mariana Durleşteanu să fie noul prim-ministru al Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite