Maia Sandu: E responsabilitatea Guvernului să aloce bani şi să finanţeze organizarea alegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Maia Sandu susţine că e responsabilitatea Guvernului să aloce bani şi să finanţeze organizarea alegerilor, indiferent dacă e vorba de alegeri anticipate parlamentare, locale sau prezidenţiale. Declaraţia a fost făcută într-un live în care preşedinta a răspuns la întrebările moldovenilor din Spania şi Portugalia şi în particular la întrebarea privind eventualele donaţii pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate, transmite IPN.

„Nu e nevoie ca persoanele să contribuie financiar pentru desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate. Vreau ca acest mesaj să fie auzit foarte clar. E responsabilitatea statului, a Guvernului, să aloce bani şi să finanţeze organizarea alegerilor, indiferent dacă e vorba de alegeri anticipate, parlamentare, locale sau prezidenţiale. [...] Noi apreciem generozitatea dumneavoastră, dar nu este cazul. Sunt informaţii false despre faptul că aş fi spus ca oamenii din diaspora să plătească... În conformitate cu Legea, Guvernul va aloca bani pentru organizarea alegerilor”, a spus Maia Sandu.

În altă ordine de idei, preşedinta a remarcat că pentru a putea îndeplini angajamentele făcute în campania electorală, şi pentru ca ea să poată contribui la îndeplinirea acestor angajamente e nevoie de sprijin în Parlament, dar din păcate în Parlamentul care pleacă nu există o majoritate care să susţină legi care să permită reformarea justiţiei, legi care să permită să se facă ordine în instituţiile statului, ca Moldova să se dezvolte economic, să fie create oportunităţi acasă, să poată fi oprită corupţia şi să nu se curgă miliardele din bugetul de stat în buzunarele cuiva, dar să fie direcţionate spre pensii şi salarii. Pentru asta e nevoie de alegeri anticipate.

Odată ajunşi aici, susţine preşedintele, puterea e în mâna cetăţeanului. Cetăţeanul trebuie să meargă la vot şi să aleagă cine să îl reprezinte în următorii patru ani. Potrivit Maiei Sandu, este o responsabilitate importantă, pentru că de modul în care vor vota cetăţenii Republicii Moldova, indiferent dacă sunt acasă sau sunt plecaţi peste hotare, depinde cât de mult se va reuşi în următorii patru ani. Patru ani este totuşi o perioadă lungă. Trebuie să facem tot posibilul ca să avem o majoritate de deputaţi care să sprijine toate aceste lucruri care vi le doriţi dumneavoastră”.

Preşedintele spune că îşi doreşte alegeri libere şi corecte, fapt care a fost o provocare în Republica Moldova care este „un stat cu instituţii slabe, unele din aceste instituţii sunt controlate de grupări corupte”. În acest sens, şefa statului a transmis CEC solicitarea de a avea loc alegeri libere şi corecte.

Maia Sandu mai spune că cei din diaspora, pentru a scurta distanţa până la secţiile de vot, e important să se înregistrez pe site-ul CEC-ului, pentru că, cu cât mai multă lume se va înregistra, cu atât mai mare e şansa să se deschidă secţii de vot în apropiere.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite