Maia Sandu, discurs de 40 de minute în faţa deputaţilor: „Declar toleranţă zero corupţiei” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Preşedintele Maia Sandu a ţinut un discurs de 40 de minute la prima şedinţă a Parlamentului. Maia Sandu a declarat că se bucură să revină, la şapte luni de la învestirea sa în funcţie, într-un Parlament nou şi legitim, care va avea o majoritate onestă şi reformistă şi care ia locul unui legislativ ce a scos la iveală tot ce a fost mai corupt şi mai imoral în politica moldovenească, transmite IPN.

Şefa statului a spus că acum, la aproape 30 de ani de la declararea Independenţei ţării, după atâtea eşecuri, este timpul să fie construit un stat pentru oameni, nu pentru găşti care şi-au subordonat statul propriilor interese. 

Potrivit preşedintelui ţării, în următoarele zile va fi votat Guvernul, iar împreună cu Parlamentul, acesta trebuie să găsească soluţii urgente pentru o mulţime de probleme provocate de iresponsabilitatea şi corupţia guvernărilor precedente. 

„Îi felicit pe cetăţenii Republicii Moldova pentru votul lor, pentru că au continuat să creadă în democraţie şi în puterea fiecărui vot de a schimba lucrurile în ţară, în pofida dezamăgirilor trăite timp de trei decenii, dezamăgiri provocate de minciuni, alegeri furate, corupţie şi proastă guvernare. Îi felicit pe cetăţeni că au avut înţelepciunea să creadă în existenţa oamenilor oneşti, în pofida manipulării şi corupţiei omniprezente. Ei au crezut şi au votat. Acum e datoria noastră să muncim pentru a le realiza aşteptările”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu a menţionat că cetăţenii trebuie să ţină legătura cu deputaţii lor şi să le ceară socoteală, iar noul legislativ dă încrederea că acest lucru se poate întâmpla. Potrivit ei, ordinea începe din Parlament şi de aici începe schimbarea pe care o aşteaptă oamenii.

Şefa statului susţine că legile adoptate de Parlament trebuie să fie bune pentru oamenii cinstiţi. „Parlamentul, în primul rând, trebuie să respecte legile şi să nu le permită hoţilor să fure cu legea în mână. Activitatea Parlamentului trebuie să fie transparentă şi deschisă la dialogul cu societatea. Vrem să vedem un Parlament în care se respectă procedurile, în care se renunţă la practicile ruşinoase ale conducerilor ultimelor două parlamente, când agenda se făcea pe ascuns, iar legile se adoptau cu încălcarea procedurilor”, a mai spus Maia Sandu.

Potrivit şefei statului, în faţă sunt provocări majore, întrucât ţara a fost lovită de curând de pandemie şi de o criză economică, iar de decenii se confruntă cu sărăcie şi migraţie. Tinerii pleacă, oamenii în vârstă o duc foarte greu. „Ca să rezolvăm aceste probleme, trebuie să facem eforturi enorme cu toţii şi să punem lucrurile în ordine, gestionând mai bine resursele pe care le avem şi generând resurse noi prin investiţii şi creând locuri de muncă. Situaţia este complicată, dar dacă vom acţiona eficient împreună, putem schimba lucrurile spre bine”, este mesajul Maiei Sandu.

„Este timpul unei adevărate revoluţii în felul în care este guvernată ţara, cu cetăţeanul pus cu adevărat în centrul efortului de guvernare şi cu politicieni şi instituţii servind interesul public”, a adăugat preşedintele.

Şefa statului a mai spus că, odată cu constituirea Parlamentului, declară toleranţă zero corupţiei la orice nivel. Verificarea integrităţii trebuie să înceapă de la conducătorii instituţiilor. Şi Parlamentului îi revine un rol important, pentru că trebuie să adopte legi clare pentru prevenirea şi combaterea corupţiei.

După alegerile din 11 iulie, trei concurenţi electorali au trecut pragul minim de reprezentare. Astfel, în noul Parlament au acces: Partidul Acţiune şi Solidaritate – 63 de mandate, Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor – 32 de mandate şi Partidul politic Şor – 6 mandate.

La prima şedinţă sunt prezenţi 91 de deputaţi din cei 101 aleşi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite