Maia Sandu, noi detalii despre problema monopolului la exportul de nuci: Firmele exportatoare vărsau în conturile PDM până la 1 euro la un kilogram de nuci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Premierul Maia Sandu a oferit noi detalii despre problema monopolului la exportul de nuci. Ea susţine că „Procuratura, controlată de PD, a deschis dosare penale tuturor companiilor care exportau nuci pe motiv de fals în acte, pentru că aceste companii strângeau nuci de la oameni şi apoi făceau actele de provenienţă cu încălcarea anumitor prevederi legale. Apoi a intervenit Serviciul Vamal, când companiile încercau să facă exportul”.

„Astfel, majorităţii companiilor li s-au deschis dosare pe tentativă de contrabandă, camioanele acestora fiind reţinute în vamă. Pe de altă parte, câteva companii – Maestro-Nut, Monicol, Prometeu-T, Nova Nut, Zam Zam Activ, Irida – nu au avut astfel de probleme şi au exportat fără nicio barieră. Iar celelalte companii au fost nevoite să exporte tot prin intermediul câtorva companii mari, pentru că altfel li s-ar fi alterat toată producţia de nuci”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Premierul este convins că anume „cu implicarea procuraturii şi a vămii s-a instituit monopol la exportul de nuci”. 

Prima-ministra a menţionat că „lucrurile nu s-au oprit aici”. 

„Conform informaţiilor primite de noi, PD a pus la cale o schemă de colectare a unei taxe ilegale de la anumite firme exportatoare, prin care acestea vărsau în conturile PD-ului de la 0.5 cenţi la 1 euro la kilogramul de nuci. Această taxă se colecta de pe spatele oamenilor. Este adevărat că preţul la nuci s-a redus şi din cauza faptului că Ucraina a început să exporte masiv nuci, dar acest factor explică doar parţial reducerea majoră a preţului pe piaţa internă”, a afirmat Maia Sandu.

Ea dat asigurări împreună cu ministerele responsabile, va găsi o modalitate prin care să se legalizeze acest proces de cumpărare a nucilor de la cetăţeni”. 

„Înţeleg că aşa probleme sunt nu doar la comercializarea nucilor, ci şi a pomuşoarelor, de exemplu. Trebuie să instituim un mecanism simplu şi legal ca cetăţenii să poată vinde cele câteva kilograme de nuci sau pomuşoare la preţul real de piaţă”, a mai spus Maia Sandu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite