Maia Sandu, despre monopolul la exportul de nuci: Agenţilor economici le-au fost deschise dosare penale şi nu au mai putut face exportul de nuci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Maia Sandu a afirmă că blocajul privind problema monopolului la exportul de nuci se află la Procuratură, acolo unde au fost deschise dosare penale mai multor companii: „Mai multor agenţi economici le-au fost deschise dosare penale şi, respectiv, aceste companii nu au mai putut face exportul de nuci. Au rămas doar câţiva agenţi economici cărora nu le-au fost deschise dosare penale şi astfel s-a instituit acest monopol”.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Georgeta Mincu, a precizat că una dintre soluţii ar fi ca, pentru următoarele tranzacţii, să se scoată agenţii economici de pe culoarul roşu şi să se permită exportul de nuci în continuare, cu verificarea corespunzătoare a tranzacţiilor curente. 

„Noi producem 14 mii tone de nuci şi am exportat 10 mii de tone. Nu avem import şi export ilicit pentru a justifica această acuzaţie de contrabandă. Producătorii de nuci sunt descurajaţi să investească în această ramură. Republica Moldova corespunde condiţiilor de plantare a nucilor conform condiţiilor climaterice. Noi ocupăm locul 4 în lume în topul exportatorilor de nuci. Avem un potenţial de creştere a acestei ramuri mari şi prin instaurarea acestei presupuneri de contrabandă, distrugem un sector abia creat”, a menţionat ministrul.

Maia Sandu a declarat că „această îngrădire a liberei concurenţe bate inclusiv în oamenii săraci care au doi copaci în curte şi în toamnă reuşeau să-şi strângă bani de lemne şi cărbuni”. 

„Iată aşa de hapsâni au fost foştii guvernanţi, care au încercat să scoată bani şi pe această cale”, a subliniat premierul. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite