Maia Sandu cere demisia procurorului general pentru încălcarea Constituţiei

Maia Sandu cere demisia procurorului general pentru încălcarea Constituţiei

Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, învestită în funcţie printr-un vot al Parlamentului declarat neconstituţional de Curtea Constituţională, cere demisia procurorului general, Eduard Harunjen, pentru încălcarea Constituţiei. Maia Sandu consideră că în locul lui Harunjen „va fi angajat un procuror independent care se va ocupa de aplicarea legii faţă de toţi corupţii şi călăii acestui regim”.

Afirmaţia Maiei Sandu a fost făcută în contextul publicării de către jurnaliştii de la RISE Moldova a unei investigaţii, care demonstrează că mai mulţi membri ai opoziţiei, dar şi jurnalişti au fost interceptaţi telefonic şi filaţi de către procurori, dar şi în contextul unei declaraţii semnare de către procurorii din Moldova adresate comunităţii internaţionale, în care aceştia susţin că noua majoritate parlamentară încearcă să-şi subordoneze procuratura.

„Nu există nicio îndoială că în Republica Moldova, de mulţi ani, s-a instaurat un regim oligarhic care foloseşte metode banditeşti pentru a intimida şi şantaja oamenii care i se opun. Republica Moldova a fost recunoscută drept stat capturat chiar de către Parlamentul European încă în 2018. Deşi toţi cetăţenii ştiu şi vorbesc despre faptul că fostul regim acţionează ilegal, intrând abuziv în viaţa oricărui om, după bunul plac, urmărindu-ne, ascultându-ne telefoanele şi discuţiile private, adevărul este mai grav decât ne-am imaginat”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit ei, investigaţia jurnaliştilor de la RISE Moldova „ne arată o mică parte a fărădelegilor cu care s-au ocupat procurorii lui Plahotniuc din 2016 încoace - interceptări telefonice ilegale, camere video băgate în casele colegilor mei, interceptarea discuţiilor cu membrii familiei. Şi asta doar pe motiv că oamenii au vrut să protesteze împotriva abuzurilor regimului”.

„Tot astăzi, procurorul general Harunjen a somat procurorii din ţară să semneze un demers către Asociaţia Internaţională a Procurorilor şi Comisia de la Veneţia în care se afirmă că s-ar încerca ”reîntoarcerea Procuraturii sub influenţa şi controlul politicului”. Adică cel care a coordonat toate acţiunile de poliţie politică în stilul KGB-ul sovietic se plânge că s-ar încerca aducerea instituţiei sub control politic. Se vede că Harunjen a pierdut orice legătură cu realitatea”, a declarat Maia Sandu.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: