Maia Sandu: La Bruxelles există o stare acută de îngrijorare cu privire la invalidarea alegerilor din Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO via Facebook
FOTO via Facebook

Preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, susţine că după întrevederea cu Johannes Hahn, comisarul UE pentru politica europeană de vecinătate şi negocieri de extindere, poate afirma cu certitudine că la Bruxelles există o stare acută de îngrijorare cu privire la invalidarea alegerilor şi derapajele guvernării de la principiile democratice.

Lidera PAS, alături de colegii din Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Liberal Democrat din Moldova, a avut mai multe întrevederi cu oficiali europeni la Strasbourg, transmite IPN.

Maia Sandu menţionează într-un mesaj pe Facebook, publicat după întrevederea cu Johannes Hahn, că Uniunea Europeană nu va sprijini un regim antidemocratic şi anticetăţenesc, iar consecinţele nefaste nu vor întârzia să apară.

„Comportamentul iresponsabil al guvernării îndepărtează Moldova de UE. Noi, toţi cetăţenii Republicii Moldova, trebuie să ne opunem instaurării unei dictaturi şi izolării ţării noastre de Europa”, susţine politiciana.

La sfârşitul zilei de marţi, 3 iulie, Maia Sandu, Andrei Năstase şi Viorel Cibotaru au avut o întrevedere cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Maia Sandu menţionează că i-au vorbit oficialului despre situaţia critică ce s-a creat în Republica Moldova după deciziile abuzive de invalidare a rezultatelor alegerilor şi de anulare a scrutinului şi despre pericolele pe care le reprezintă regimul actual pentru cetăţenii ţării.

„Domnul Tusk ne-a asigurat că situaţia din Republica Moldova este prioritară pentru instituţiile Uniunii Europene şi că acestea vor face tot posibilul pentru a proteja cetăţenii ţării noastre”, afirmă lidera PAS.

Cei trei politicieni au avut o întâlnire la Strasbourg şi cu eurodeputata conservatoare poloneză, Anna Elżbieta Fotyga. „Situaţia din Republica Moldova, după anularea şi revocarea alegerilor pentru Primăria Chişinău, se îndreaptă într-o direcţie foarte periculoasă”, a declarat europarlamentara, citată într-un comunicat de presă al PPDA.

Liderii PAS, PDA şi PLDM au avut o întrevedere şi cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland. Potrivit liderei PAS, discuţia a fost una importantă, în cadrul căreia a demascat falsurile guvernării, care încearcă să mintă partenerii internaţionali precum că invalidarea alegerilor a avut loc din cauza legislaţiei.

„Guvernarea încearcă să falsifice adevărul, dezinformând partenerii de dezvoltare, precum că alegerile locale noi din Chişinău au fost invalidate din cauza legislaţiei, care necesită amendamente. Or, adevărul este altul: guvernarea nu poate accepta ca un om anti-sistem să acceadă la conducerea Primăriei municipale, dezvăluind şi stopând schemele de corupţie ale mafiei imobiliare din capitală”, a declarat Andrei Năstase, citat într-un comunicat de presă al PDA.

Politicienii din opoziţia de la Chişinău au transmis oficialilor europeni Rezoluţia votată la protestul din 1 iulie, din Piaţa Marii Adunări Naţionale, prin care se cere confirmarea legalităţii alegerilor locale noi din Chişinău, anularea sistemului electoral mixt, tragerea la răspundere a judecătorilor care au decis invalidarea alegerilor locale din Chişinău. 

Potrivit Rezoluţiei, în cazul în care guvernarea nu va iniţia imediat acţiunile necesare pentru îndeplinirea revindecărilor în cadrul actualei sesiuni parlamentare, vor fi întreprinse acţiuni paşnice de nesupunere civică.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite