Maia Sandu a avut noi consultări cu societatea civilă referitoare la căile de depăşire a crizei politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Preşedintele Maia Sandu anunţă că a avut o nouă rundă de consultări referitoare la posibilele căi de depăşire a crizei politice. A discutat cu mai mulţi formatori de opinie, dar şi cu specialişti în drept constituţional despre soluţiile optime ce ar putea să conducă la deblocarea situaţiei şi la declanşarea alegerilor anticipate, transmite IPN.

„Toţi cei prezenţi la discuţie sunt de acord că ţara are nevoie de anticipate, de un parlament cu deputaţi responsabili şi un guvern stabil, care să oprească schemele şi să scoată ţara din criză. Le-am mulţumit participanţilor pentru recomandări şi implicare”, precizează şefa statului într-o postare pe Facebook.

Maia Sandu se declară hotărâtă să apere interesul cetăţenilor până la capăt. Potrivit ei, astăzi interesul şi voinţa oamenilor sunt un guvern onest şi responsabil şi un parlament care îi reprezintă, nu care se subordonează grupărilor corupte.

La începutul săptămânii, preşedintele a anunţat că a pornit o serie de consultări cu societatea civilă, jurişti, specialişti în drept constituţional, organizaţii în domeniul respectării statului de drept, pentru a asculta opiniile şi recomandările lor în vederea ieşirii din criza politică. Potrivit şefei statului, „Republica Moldova se află într-un blocaj politic în care, pe de o parte, există o majoritate parlamentară PSRM-Şor ce vrea să-şi păstreze fotoliile şi schemele de corupţie şi, pe de altă parte, o majoritate covârşitoare a populaţiei care le cere hoţilor să plece”.

Igor Dodon îi cere preşedintelui Maiei Sandu să o desemneze, până pe 9 martie, pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru şi să nu mai „uzurpeze puterea de stat”. Igor Dodon o acuză pe Maia Sandu că duce ţara în „haos” prin intenţia de a nu desemna un candidat la funcţia de premier, deşi Curtea Constituţională a obligat preşedintele ţării să desemneze candidatul majorităţii parlamentare.

Liderul PSRM a dat de înţeles că, dacă până pe 9 martie Maia Sandu nu va desemna un candidat, socialiştii ar putea organiza proteste de stradă.

Maia Sandu a anunţat marţi, 23 februarie, că nu va desemna candidatul la funcţia de premier propus de majoritatea parlamentară, chiar dacă Înalta Curte a hotărât că preşedintele ţării este obligat să desemneze la funcţia de prim-ministru candidatul propus de majoritatea parlamentară şi a anulat decretul Maiei Sandu prin care Natalia Gavriliţa a fost desemnată repetat la funcţia de premier. 

Maia Sandu a înaintat un ultimatum Parlamentului. Ea a declarat că deputaţii au de ales între alegeri parlamentare anticipate şi iniţierea procedurii de demitere e preşedintelui ţării prin referendum.

Decretul preşedintelui Maia Sandu, prin care Natalia Gavriliţa a fost desemnată repetat la funcţia de prim-ministru cu ignorarea opiniei Parlamentului, a fost declarat neconstituţional de Curtea Constituţională. Hotărârea a fost pronunţată marţi, 23 februarie.

Curtea a declarat neconstituţional Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 32-IX din 11 februarie 2021 privind desemnarea candidatului pentru funcţia de Prim-ministru.

Curtea a statuat că pentru a fi respectat articolul 98 alin. (1) din Constituţie, fracţiunile parlamentare şi Preşedintele Republicii Moldova trebuie să recurgă la noi consultări.

Amintim că preşedintele Maia Sandu a anuţat joi, 11 februarie, după consultarea cu fracţiunile parlamentare în contextul în care a eşuat învestirea Guvernului Gavriliţa, că refuză să desemneze candidatul majorităţii parlamentare PSRM-ŞOR, Mariana Durleşteanu, la funcţia de prim-ministru şi că o va desemna repetat pe Natalia Gavriliţa. 

Maia Sandu şi partidul ei, PAS, justifică această acţiune prin faptul că este necesar de provocat alegeri parlamentare anticipate, deoarece actualul Parlament nu mai reprezintă interesele cetăţenilor şi ar fi incapabil să formeze o majoritate parlamentară în interesele cetăţenilor.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a anunţat că s-a adresat la Curtea Constituţională pentru a cere anularea decretului prin care Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavriliţa la funcţia de premier, deşi hotărârile Curţii Constituţionale o obligau să desemneze candidatul majorităţii parlamentare, Mariana Durleşteanu. Socialiştii au comunicat că „asistăm la o tentativă de uzurpare a puterii” din partea Maiei Sandu.

Amintim că joi, 11 februarie, a eşuat procedura de învestire în funcţie a Guvernului Gavriliţa, după ce acesta nu a obţinut votul de încredere al Parlamentului.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a anunţat joi, 11 februarie, că socialiştii o propun pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru, pentru a pune capăt crizei politice, despre care Igor Dodon spune că este provocată de preşedintele Maia Sandu, şi pentru a asigura guvernarea ţării până la organizarea alegerilor parlamentare anticipate. 

Imediat după anunţul lui Igor Dodon, deputaţii controlaţi de Ilan Şor au comunicat că sunt gata să sprijine această iniţiativă, ceea ce înseamnă ca există suficiente voturi ca Mariana Durleşteanu să fie noul prim-ministru al Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite