Maia Sandu, la APCE: „Corupţia este o problemă de securitate şi nu se opreşte la frontierele Republicii Moldova” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Moldoveni de diferite vârste, cu diferite preferinţe politice s-au solidarizat ca o naţiune unită pentru a cere transformări interne cuprinzătoare, şi anume o luptă serioasă împotriva corupţiei, reforma justiţiei şi un guvern curat care lucrează pentru oameni, transmite IPN.

„Voi aţi generat impulsul pentru reforme şi acest impuls trebuie susţinut de acţiuni reale. Cuvintele şi promisiunile, documentele frumoase de care au avut parte deseori moldovenii nu sunt suficiente”. Cu acest mesaj a venit preşedintele Maia Sandu, în discursul său din plenara Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Potrivit Maiei Sandu, în pofida reformelor prelungite, în pofida adoptării unei legislaţii tot mai sofisticate, multe dintre instituţiile din Moldova rămân vulnerabile în faţa unor influenţe nefaste şi susceptibile la abuz. Instituţiile statului sunt, de prea multe ori, incapabile să ofere servicii publice esenţiale. Economia suferă din cauza monopolurilor. Unii cetăţeni pierd încrederea în ziua de mâine şi aleg să plece din ţară în căutarea unui viitor mai bun.

„Oamenii au votat pentru o schimbare serioasă. Dar ce anume înseamnă schimbarea pentru moldoveni? Înseamnă că moldovenii vor justiţie. Vrem standarde de viaţă mai bune, acces la servicii de sănătate şi educaţie de calitate, infrastructură mai bună. Vrem o ţară cu o economie reală, unde investiţiile străine şi cele interne sunt în siguranţă, unde există locuri de muncă pentru toţi. Vrem ca cetăţenii noştri să aleagă să se întoarcă şi să trăiască în Moldova - nu pentru că trebuie, ci pentru că vor”, a spus Maia Sandu.

Prima prioritate, spune preşedintele, este oprirea corupţiei generalizată. Provocarea de bază în Moldova acum este crearea unui stat democratic şi funcţional, unde fiecare ştie că este răsplătit pentru munca depusă atât la nivel personal, cât şi pentru bunăstarea tuturor. Pentru asta trebuie să existe un sentiment comun al direcţiei în ce priveşte lupta anticorupţie în Preşedinţie, Parlament şi Guvern.

Maia Sandu susţine că alegerile parlamentare anticipate care vor avea loc în curând în Moldova vor deschide posibilitatea schimbării personajelor politice care conduc ţara şi vor oferi o şansă unică de a urma o agendă de reforme serioase, de a păşi din nou pe calea spre democraţie şi de a restabili încrederea dintre oameni şi stat.

„În al doilea rând, trebuie să facem îmbunătăţiri în sectorul justiţiei. Este fundamentul necesar pentru a creşte investiţiile în economia Moldovei, locale şi internaţionale, şi pentru a consolida eficienţa sectorului public”. În al treilea rând, potrivit preşedintei, un stat mai puţin corupt şi cu un sistem judecătoresc imparţial, independent va crea o temelie puternică pentru o economie funcţională şi pentru creştere economică. Acest lucru va genera, la rândul său, venituri la buget pentru reconstrucţia infrastructurii distruse în Moldova.

Potrivit Maiei Sandu, chiar dacă neîncrederea este un fenomen global acum, agravat de pandemie şi de interpretări concurente, cheia pentru restabilirea coeziunii în societate este în Moldova. Prin lupta împotriva corupţiei, reforma justiţiei, instituirea unui simţ al responsabilităţii în sectorul public şi investiţiile în sănătate, educaţie şi protecţie socială pot fi reconectate instituţiile moldoveneşti la cetăţeni.

„Înţeleg că există o doză de oboseală în Europa faţă de transformările democratice prea lungi. Cetăţenii noştri, la fel, au obosit să tot audă despre reformele care nu se mai sfârşesc şi tentativele eşuate de a face viaţa mai bună pentru toţi. Transformările autentice necesită o puternică voinţă politică. Şi această voinţă politică pentru reformă este prezentă astăzi în Moldova”, a adăugat Maia Sandu.

Preşedintele Maia Sandu s-a aflat într-o vizită oficială la Consiliul Europei (CoE), Strasbourg pe 19 aprilie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite