Maia Sandu şi Andrei Năstase solicită conducerii televiziunii publice o oră de emisie pe săptămână pentru opoziţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Acţiune şi Solidarite şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr solicită conducerii televiziunii publice Moldova 1 să acorde opoziţiei o oră de emisie pe săptămână. În cazul în care TRM nu va veni cu un răspuns până vineri sau va veni cu un răspuns negativ, cele două formaţiuni îşi asumă dreptul să reia protestele în ziua de duminică.

Într-o conferinţă de presă la IPN, lidera PAS, Maia Sandu, a declarat că cererea de demonopolizare a pieţei media şi de transformare a televiziunii publice în una autentică se regăseşte în rezoluţia adoptată la protestul din 17 septembrie. 

Un alt deziderat care se regăseşte în rezoluţie este anularea sistemului electoral mixt, adoptat de către Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi a dezacordului exprimat, inclusiv de către societatea civilă în cadrul numeroaselor acţiuni de protest. Protestatarii mai solicită publicarea celui de-al doilea raport Kroll, care, potrivit preşedintei PAS, este deja gata, însă din anumite motive guvernarea încearcă să-l ascundă. 

În rezoluţie se mai solicită partenerilor externi, în special Consiliului UE, să le aplice sancţiuni lui Vlad Plahotniuc şi Igor Ddon pentru comiterea abuzurilor şi pentru încălcarea drepturilor omului. Maia Sandu a mai spus că în ajunul protestului poliţiştii au mers prin instituţiile de învăţământ pentru a se interesa ce vor face tinerii duminică şi le-au amintit despre evenimentele din 7 aprilie 2009, menţionându-le că şi protestul de sâmbătă s-ar putea încheia la fel.

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a menţionat că înainte de protestul de duminiciă, guvernarea le-a creat numeroase impedimente: a suspendat curse de transport public, a intimidat persoane etc, informaţie respinsă de reprezentanţii IGP.

Reprezentanţii celor două partide spun că rezoluţia urmează să fie prezentată tuturor partenerilor de dezvoltare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite