VIDEO Maia Sandu şi Andrei Năstase anunţă că nu vor veni la şedinţa Comisiei de anchetă, atât timp cât se desfăşoară fără prezenţa presei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO privesc.eu
FOTO privesc.eu

Lidera PAS, Maia Sandu, şi preşedintele PDA, Andrei Năstase, au refuzat să se prezinte luni, 12 noiembrie, la şedinţa Comisiei parlamentare de anchetă privind posibila imixtiune din partea Fundaţiei Open Dialog în politica internă a Republicii Moldova. Aceştia au precizat că vor accepta să vină la şedinţa Comisiei numai dacă ea se va desfăşura cu uşile deschise.

„Vom răspunde în faţa cetăţenilor, dacă avem de răspuns, nu în faţa unor oameni cu grave probleme de integritate, aşa cum sunt membrii acestei Comisii”, a declarat lidera PAS.

Maia Sandu a dat asigurări că poate demonstra provenienţa banilor formaţiunii sale. Ea spune că PAS nu a primit niciodată bani de la Open Dialog sau alte organizaţii internaţionale şi a menţionat că scopul creării Comisiei a fost acela de a discredita partidele de opoziţie „şi să scape de noi în această campanie electorală”.

Lidera PAS a subliniat că opoziţia a fost la Parlamentul European „pentru a vorbi despre încălcarea drepturilor omului în Moldova şi acest lucru nu are nimic cu finanţarea din afara ţării a partidelor politice”. 

„Acest eveniment a fost organizat de câţiva reprezentanţi ai Parlamentului European împrenă cu Open Dialog”, a declarat Maia Sandu, în cadrul unui briefing de presă.

Andrei Năstase afirmat că această Comisie „nu are competenţe să examineze ceea ce examinează”, mai ales că este formată din deputaţi, care sunt eventuali concurenţi electorali ai PAS şi PDA: „Se regăsesc în această comisie nişte imorali, nişte penali, care, într-o bună zi, vor fi aduşi pe banca de acuzaţii”.

„De când în propria lor cauză de uzurpare a statului trebuie să fie şi judecători. Aceşti indivizi, în lipsa unor argumente împotriva partidelor noastre, au recurs la o farsă, la terorism intelectual. Ce am avea noi de ascuns?”, a accentuat Năstase.

Amintim că Parlamentul a constituit pe 4 octombrie Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor de imixtiune a Fundaţiei „Open Dialog” şi a fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova, scrie IPN.

Deputaţii PDM au solicitat investigarea legăturilor dintre aceasta, Fundaţia Open Dialog şi partidele politice PAS şi PDA, inclusiv posibile aspecte ce ţin de finanţarea ilegală sau acordarea de beneficii pentru partidele menţionate.

Activitatea Comisiei se rezumă la colectarea de informaţii, analizarea lor şi formularea de recomandări, neavând atribuţii de ordin juridic. Totodată, activitatea Comisiei se va încheia cu un raport ce va fi prezentat Parlamentului şi opinia publică va fi informată în detaliu cu privire la rezultatele acestei anchete parlamentare.

PAS a negat că are vreo legătură cu Open Dialog, subliniind că cea mai mare ameninţare la adresa securităţii ţării o constituie PDM şi Vlad Plahotniuc.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite