Maia Sandu, la Adunarea Generală a NALAS: „Scopul nostru comun este să construim comunităţi puternice şi prospere”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat marţi, 13 aprilie, la deschiderea Reuniunii anuale a Adunării Generale a Reţelei Asociaţiilor de Autorităţi Locale din Europa de Sud-Est (NALAS). În acest an, ţara noastră a preluat pentru prima dată preşedinţia NALAS.

„Am toată încrederea că deţinerea preşedinţiei de Congresul Autorităţilor Locale din Moldova va aduce plus valoare întregii reţele de autorităţi locale şi regionale din Europa de Sud-Est şi va contribui, totodată, la consolidarea comunităţilor şi a administraţiei publice locale din ţara noastră. În Europa de Sud-Est, ne confruntăm de cele mai multe ori cu aceleaşi provocări. Însă avem şi obiective asemănătoare, şi aspiraţii comune, şi anume apropierea de familia europeană a naţiunilor şi crearea unor condiţii de viaţă europene pentru cetăţenii noştri”, a spus Maia Sandu la deschiderea evenimentului.

Şefa statului a menţionat drept obiectiv comun construirea unor comunităţi puternice şi prospere, unde oamenii au oportunităţi de angajare, acces la apă, canalizare, servicii de sănătate şi educaţie. „Din ţara noastră pleacă prea mulţi cetăţeni în căutarea unei vieţi mai bune. Ne dorim ca oamenii să rămână în ţară, iar cei care au plecat să se întoarcă. Ştim că pentru a atinge un asemenea obiectiv trebuie să construim Europa acasă. Visul nostru este să creăm sate şi oraşe europene aici, în Moldova, şi mi-am asumat un angajament ferm în campania electorală să sprijin administraţia publică locală în îndeplinirea acestui obiectiv”, a subliniat Preşedintele Maia Sandu.

În context, Maia Sandu a vorbit şi despre acţiunile care trebuie întreprinse pentru consolidarea autorităţilor publice locale din Republica Moldova: asigurarea accesului echitabil la finanţare publică pentru toate localităţile, elaborarea noilor mecanisme de asistenţă care să ofere sprijin direct comunităţilor locale, descentralizarea fiscală. De asemenea, şefa statului şi-a exprimat speranţa că vom putea lansa în curând Programul „Satul European”, amânat din cauza pandemiei. Acest program îşi propune să combine diverse fonduri şi să simplifice regulile de finanţare, aşa încât să crească echitatea şi accesul comunităţilor la finanţare pentru proiecte de dezvoltare locală.

Preşedintele Maia Sandu şi-a exprimat recunoştinţa pentru partenerii ţării noastre, Consiliul Europei, NALAS, ţările europene şi toţi partenerii de dezvoltare ce sprijină proiectele regionale şi locale din Moldova. „Cred cu tărie că o administraţie publică locală independentă şi puternică este un pilon important al democraţiei. În acest sens, voi continua să sprijin independenţa APL şi să muncesc pentru construirea unei justiţii şi a unei procuraturi independente şi responsabile. Vom continua eforturile noastre de a asigura descentralizarea şi de a creşte independenţa financiară a autorităţilor locale”, a afirmat Preşedintele Maia Sandu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite