Mai mulţi politicieni, printre care Vlad Plahotniuc, ar fi primit în dar arme de la Ministerul Apărării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânzare ilegală de armament şi muniţii şi oferirea de cadouri sub formă de pistoale unor persoane care nu au legătură cu armata sunt printre ilegalităţile găsite de ministrul Apărării, Pavel Voicu, din momentul în care a ajuns la şefia ministerului. Pavel Voicu a menţionat că ilegalităţile au fost comise în perioada 2015-2018, transmite IPN.

„În perioada anilor 2015-2018, au fost scoase spre vânzare nişte lansatoare de rachete”, a declarat Pavel Voicu. Acesta a spus că, din patru lansatoare de rachete, câte dispunea Armata, au fost vândute trei. „Gradul de uzură aducea costul unei rachete la 3 milioane de dolari. Domnul Şalaru, prin intermesiul comandantului Marelui Stat Major, dispune comercializarea acestor lansatoare doar cu 660 de mii de dolari unei companii off-shore”, a spus Pavel Voicu.

Ministrul Apărării a precizat că aceste informaţii au fost transmise organelor de urmărire penală.

Pavel Voicu a mai declarat că, în perioada când ministru al apărării era Vitalie Mărinuţa, au fost vândute peste 40 de tone de muniţie de la Aeroportul Internaţional Mărculeşti. „Această muniţie a ajuns în Armenia”, a declarat Pavel Voicu.

Ministrul a mai spus că a existat o schemă de delapidare prin casarea unor automobile destinate Armatei. „Totul începe de pe timpul când ministru era domnul Şalaru. Automobilele erau trecute la costuri zero, erau casate şi trecute la Centrul de Pregătire a Specialiştilor. Au existat astfel peste 200 de unităţi de transport, vândute piesă cu piesă”, a declarat Pavel Voicu.

Ministrul Apărării a mai menţionat că printre ilegalităţile descoperite se numără şi oferirea de arme drept cadou. „Domnul Şalaru şi-a oferit lui un pistol. Apoi domnul Marinuţa, apoi domnul Sturza, care nici nu a făcut serviciul militar, dar şi-a oferit lui însuşi trei arme într-o lună”, a spus ministrul.

Pavel Voicu a mai menţionat că printre cei care au primit arme cadouri se află Vlad Plahotniuc şi alte persoane afiliate politic. 

„Până în anul 2015, au fost oferite 20 de arme către foşti miniştri, şefi de stat major. Din 2015 au fost oferite drept cadou 57 de arme, chiar şi câte două – trei la o singură persoană”, a menţionat Pavel Voicu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite