Mai mult de jumătate din acţiunile ce ţin de reforma justiţiei pentru 2013 au fost realizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
judecatorie

Potrivit raportului de implementare a acţiunilor prevăzute în Strategia de reformare a sectorului justiţiei, peste 60 la sută dintre acţiunile prevăzute pentru anul 2013 au fost implementate. Restul sunt în curs de realizare, a dat asigurări ministrul Justiţiei Oleg Efrim.

Printre cele mai importante realizări se numără creşterea bugetului instanţelor cu peste 60% faţă de anul 2012, demararea construcţiei unui bloc nou pentru Curtea de Apel Chişinău, implementarea programului de distribuire aleatorie a dosarelor, înregistrarea obligatorie audio a şedinţelor de judecată, renovarea penitenciarului pentru minori de la Goian, votarea pachetului de legi anti-corupţie, promovarea şi votarea în Parlament a legii cu privire la avocatul poporului, instituirea camerelor de audiere a minorilor, înlocuirea cuştilor metalice din sălile de judecată cu boxe din sticlă, implementarea serviciului e-apostilă, reducerea imunităţii judecătorilor.

„Un rezultat al transformărilor care au loc în justiţie este scăderea numărului de plângeri depuse la CEDO. Pentru prima dată Republica Molodva a ieşit din top zece a ţărilor cu cele mai multe cereri la Înalta Curte. De asemenea, pentru că am reuşit să îndeplinim condiţionalităţile impuse de Acordul de finanţarea Uniunea Europeană-Republica Moldova, la sfârşitul anului trecut am primit prima tranşă, de 15 milioane de euro, din cele 60 de milioane de euro“, a comentat Oleg Efrim la cea de-a treia şedinţă a Consiliului naţional pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept.

Ministrul Oleg Efrim a vorbit şi despre priorităţile pentru acest an, printre care se numără reforma Procuraturii, votarea în Parlament a legii privind răspunderea disciplinară a judecătorilor, promovarea modificărilor la legea cu privire la institutul naţional al justiţiei.

„Reforma acestui domeniu este un pas important în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, ale cărui rezultate sunt deja vizibile, o dată cu parfarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Este important ca toate instituţiile implicate în reforma justiţiei să-şi consolideze eforturile pentru a continua parcursul european al ţării noastre“, a declarat preşedintele Nicolae Timofti, prezent la şedinţă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite