Mai mult de jumătate din acţiunile ce ţin de reforma justiţiei pentru 2013 au fost realizate

Mai mult de jumătate din acţiunile ce ţin de reforma justiţiei pentru 2013 au fost realizate

Potrivit raportului de implementare a acţiunilor prevăzute în Strategia de reformare a sectorului justiţiei, peste 60 la sută dintre acţiunile prevăzute pentru anul 2013 au fost implementate. Restul sunt în curs de realizare, a dat asigurări ministrul Justiţiei Oleg Efrim.

Ştiri pe aceeaşi temă

Printre cele mai importante realizări se numără creşterea bugetului instanţelor cu peste 60% faţă de anul 2012, demararea construcţiei unui bloc nou pentru Curtea de Apel Chişinău, implementarea programului de distribuire aleatorie a dosarelor, înregistrarea obligatorie audio a şedinţelor de judecată, renovarea penitenciarului pentru minori de la Goian, votarea pachetului de legi anti-corupţie, promovarea şi votarea în Parlament a legii cu privire la avocatul poporului, instituirea camerelor de audiere a minorilor, înlocuirea cuştilor metalice din sălile de judecată cu boxe din sticlă, implementarea serviciului e-apostilă, reducerea imunităţii judecătorilor.

„Un rezultat al transformărilor care au loc în justiţie este scăderea numărului de plângeri depuse la CEDO. Pentru prima dată Republica Molodva a ieşit din top zece a ţărilor cu cele mai multe cereri la Înalta Curte. De asemenea, pentru că am reuşit să îndeplinim condiţionalităţile impuse de Acordul de finanţarea Uniunea Europeană-Republica Moldova, la sfârşitul anului trecut am primit prima tranşă, de 15 milioane de euro, din cele 60 de milioane de euro“, a comentat Oleg Efrim la cea de-a treia şedinţă a Consiliului naţional pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept.

Ministrul Oleg Efrim a vorbit şi despre priorităţile pentru acest an, printre care se numără reforma Procuraturii, votarea în Parlament a legii privind răspunderea disciplinară a judecătorilor, promovarea modificărilor la legea cu privire la institutul naţional al justiţiei.

„Reforma acestui domeniu este un pas important în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, ale cărui rezultate sunt deja vizibile, o dată cu parfarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Este important ca toate instituţiile implicate în reforma justiţiei să-şi consolideze eforturile pentru a continua parcursul european al ţării noastre“, a declarat preşedintele Nicolae Timofti, prezent la şedinţă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: