MAE, reacţie la discursul lui Dodon de la ONU: Faptul că nu a fost reiterat demersul de retragere a forţelor militare ruse constituie o abordare dezechilibrată a politicii externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon la ONU

Ministerul de Externe de la Chişinău a emis un comunicat de presă în care a precizat că „faptul că de la tribuna ONU nu a fost reiterat în mod expres demersul ţării noastre privind retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova constituie o abordare dezechilibrată a politicii externe”.

MAEIE continuă şi va continua să insiste pentru retragerea completă şi necondiţionată a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Republica Moldova are un statut de neutralitate consfinţit în Constituţie. Retragerea trupelor şi muniţiilor Federaţiei Ruse de pe teritoriul ţării noastre va constitui un act clar de respectare a neutralităţii, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”, se spune în document

Igor Dodon a solicitat într-un discurs rostit în limba română şi în cea rusă, la tribuna Adunării Parlamentare a ONU, „recunoaşterea şi respectarea de facto a statutului de neutralitate” al Moldovei. Preşedintele consideră că doar în aşa mod poate fi rezolvat conflictul de pe Nistru. Dodon nu a vorbit despre necesitatea retragerii trupelor ruse din Transnistria, însă a salutat iniţiativa Moscovei de a lichida muniţiile din satul Cobasna.

Deputatul Octavian Ţîcu a declarat că discursul lui Igor Dodon de la tribuna ONU a fost în interesele Rusiei. În acest sens, parlamentarul a menţionat că „se impune măcar demisia de onoare a ministrului de Externe, Nicu Popescu”

Partidul Acţiune şi Solidaritate şi-a exprimat dezacordul „faţă de poziţia incoerentă şi inconsecventă a preşedintelui Igor Dodon în problema prezenţei trupelor militare străine aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite