Lupu, despre proiectul de federalizare a Moldovei propus de Dodon: Este o formă de guvernare periculoasă şi pune în pericol existenţa statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PDM, Marian Lupu, a comentat duminică, 17 noiembrie, proiectul de federalizare a Republicii Moldova ca soluţie pentru rezolvarea conflictului din Transnistria. Democratul consideră că această formulă ar duce la lichidarea ţării şi pune la îndoială că ideea îi aparţine lui Igor Dodon, ci mai curând i-au impus-o unele forţe din exterior.

Lupu califică ideea de federalizare ca fiind una „proastă” şi consideră că în această problemă nu se ţine cont de câteva lucruri foarte periculoase pentru Republica Moldova.

„Primul moment foarte periculos: dacă cuiva îi pare că este vorba doar de două subiecţie de federaţie, greşeşte amarnic. Credeţi-mă că aici automat apare factorul de sud (Găgăuzia). Eu am toate temeiurile să gândesc că într-o asemenea formulă se va face tot posibilul ca să mai apară încă un subiect de federaţie, undeva prin nordul ţării, patru la număr, daţi-vă seama.

Al doilea moment foarte periculos: formula unui stat trebuie să fie potrivită pentru a-i asigura durabilitatea şi eficienţa în funcţionarea lui. Formula de federalizare, din punctul meu de vedere, fragilizează statalitatea Republicii Moldova”, a menţionat preşedintele PDM.

În acest context, politicianul aduce şi un alt argument împotriva federalizării.

„La Tiraspol au fost referendumuri, însă nu în componenţa Republicii Moldova. Nimeni în lume nu a recunoscut rezultatele acestui referendum, fiindcă regiunea nu avea niciun statut. Din momentul în care orice subiect de federaţie primeşte acest statut recunoscut pe plan mondial, a doua zi, nimeni nu-i impiedică ca în fiecare subiect de federaţie să organizeze asemenea referendumuri, iar rezultatele vor fi automat recunoscute de toată lumea”, a declarat Marian Lupu în cadrul emisiunii „Replica” de la PrimeTV.

Amintim că noul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, şi-a expus în mai multe rânduri viziunea sa şi a PSRM privind soluţionarea conflictului din stânga Nistrului. În opinia lui Dodon, unica ieşire din situaţie ar fi federalizarea ţării şi oferirea unui statut special Transnistriei în cadrul federaţiei, după modelul autonomiei Găgăuzia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite