Lucinschi susţine parcursul european al Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petru Lucinschi, fostul preşedinte al Republicii Moldova.
Petru Lucinschi, fostul preşedinte al Republicii Moldova.

Fostul preşedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi a declarat că unica cale de dezvoltare a Republicii Moldova este integrarea europeană, iar şansele partidelor proeuropene de a câştiga alegerile sunt mari, transmite IPN.

„Nu pot să trec cu vederea toate câte s-au făcut în ultimul timp cu concursul UE. Dacă în 2009 erau reparate doar 8 la sută din drumuri, în 2014 numărul lor a ajuns la 35. Aproape în fiecare sat avem 2-3 proiecte implementate de către UE. Din păcate, există mulţi destabilizatori, dar oamenii vor înţelege aceasta”, a afirmat Lucinschi.

Fostul şef al statului şi-a exprimat regretul că liderii partidelor înscrişi în cursa electorală susţin că nu vor face coaliţii postelectorale cu unii din oponenţii lor. „Vor trece alegerile şi va trebui de creat majoritate parlamentară pentru ca parlamentul sa poată lucra. Dar ce auzim noi de la liderii partidelor? Că nu vor face alianţă cu nimeni. Ar trebui să ia exemplu de la statele europene, care au trecut prin experienţă similară şi partide de extremă dreaptă au făcut alianţă postelectorală cu partide din extrema stângă. Pentru că a predominat interesul ţări. Aşa că după scrutin partidele care vor accede în Parlament ar trebui să se aşeze la masa de tratative”, a afirmat Lucinschi. Fostul preşedinte crede că după scrutin cel mai greu exerciţiu va fi alegerea premierului şi nu sunt excluse alegerile anticipate „Fiecare partid are candidatul său. Cred că ar fi corect ca premierul să fie înaintat de către partidul din viitoarea coaliţie care va deţine cel mai mare număr de mandate. Dacă Parlamentul nu va reuşi să voteze guvernul din două tentative, atunci şeful statului va trebui să dizolve acest parlament. Cât priveşte alegerea preşedintelui, cred că până în 2016 problema se va rezolva prin modificarea Constituţie. Nu am dubii că preşedintele trebuie ales de popor”, a adăugat Lucinschi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite