Lovituri dure, de ultimă oră, la Chişinău: Rusia se implică abrupt în alegerile generale din Republica Moldova

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

În orice campanie electorală, loviturile tari vin în ultima săptămână. Dacă se poate în ultimele zile, înainte de a se închide campania pentru perioada de reflecţie, suficient de devreme pentru a putea fi lovitura cu răsunet şi a ajunge la populaţia vizată de loviturile din campanie şi suficient de târziu pentru a nu exista vreo reacţie.

Am aşteptat şi în acest an, în vinerea dinaintea scrutinului, să vedem marile lovituri scoase din tolbă de către strategii de campanie ai principalelor structuri politice de la Chişinău, de data asta în campanie fără limite temporale şi fără pauză înainte de ziua scrutinului. Şi loviturile au venit. iar majoritatea au vizat implicări ale Federaţiei Ruse în campania electorală de la Chişinău, finanţându-l pe preşedintele socialist pro-rus Igor Dodon şi Partidul Socialiştilor.

Ratarea aducerii eroico-emoţionale a piloţilor acasă

Notabil e faptul că lovitura principală pe care trebuia să o dea Igor Dodon, cu aceeaşi susţinere directă a Rusiei şi a prietenului său Igor Chaika, fiul Procurorului General al Federaţiei Ruse, a eşuat. Deşi pregătise o întreagă scenografie pentru a reveni la Chişinău cu cei doi piloţi din Republica Moldova, care au scăpat cu viaţă dintr-o poveste încâlcită cu avioane prăbuşite şi captivitate la talibani, cu extragerea lor pe bani de la acelaşi Chaika.

Ca urmare a acţiunilor sale, Chaika a fost numit, informal, chiar „ambasador de afaceri” al Rusiei în Republica Moldova. Piloţii au rămas în îngrijire la ONG-ul său, motiv pentru care autorităţile ruse au putut respinge vizitarea celor doi de către autorităţile consulare ale Republicii Moldova. Momentul a fost urmat de schimburi de misive diplomatice virulente între Moscova şi Chişinău, urmate de acuzaţii de sechestrare a celor în cauză.

Subiectul a fost dezumflat prin expunerea publică şi prin lipsa elementului de surpriză, ba chiar cu costuri pentru Igor Dodon ce urma să profite de necazurile altora. Iar piloţii vor fi lăsaţi să revină după campania electorală (relatat aici).

Dar loviturile nu s-au terminat. Liderii ACUM, Maia Sandu şi Andrei Năstase, au venit cu acuzaţii şi date privind o otrăvire a lor cu metale grele – care ar fi avut episoade în urmă cu un an şi jumătate, apoi în alegerile locale, iar acum ar fi punctul culminant, din nou, în generale, fiind acuzată puterea actuală de această otrăvire. Probele au fost nişte buletine medicale prezentate.


Igor Chaika

Imagine indisponibilă

Fiul procurorului general finanţează Fundaţia soţiei Preşedintelui, promovată pe pagina oficială a Preşedinţiei

În acelaşi timp, între jucătorii geopolitici mari a mai apărut o lovitură majoră: finanţarea fundaţiei soţiei preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, de către Rusia, respectiv de către Igor Chaika, fiul Procurorului General al Republicii Moldova.

Este vorba despre o plată certă de 70.000 de Euro din contul deschis la Absolutbank din Moscova pe numele lui Igor Chaika în contul MD76VI022240300000223EUR deschis la Victoria Bank al fundaţiei “Din Suflet” al primei doamne. Donaţia era făcută în scopuri umanitare, dar toate datele sunt publice pe site-ul Preşedinţiei Republicii Moldova, care face promovarea fundaţiei Primei Doamne Dodon, iar în toate pozele, acţiunile umanitare îl promovează pe actualul Preşedinte.

Materialul Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie mai notează şi faptul că, la puţină vreme după realizarea acestui transfer bancar, Igor Chaika a fost numit ambasador de afaceri în Moldova şi Transnistria de către „Delovaya Rossiya“, organizaţie a oamenilor de afaceri ruşi, unde Chaika e membru şi cu care este în legătură Igor Dodon.

În aceeaşi investigaţie, aşa cum Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie a arătat Partidul Socialiştilor, prorus, al lui Dodon a mai beneficiat de sponsorizări de milioane de lei, proveniţi dintr-o afacere secretă cu o companie off-shore din Bahamas, conectată la Federaţia Rusă, cu un transfer de peste 30 de milioane de lei, iar banii au intrat în Republica Moldova cu câteva luni înainte de prezidenţiale. Tranzacţia s-a făcut prin intermediul Exclusiv Media, firmă deţinută astăzi de deputatul Corneliu Furculiţă şi administrată de Petru Burduja, consilier municipal al PSRM în Chişinău. În baza unor contracte de împrumut, milioane de lei au ajuns din această companie la mai multe persoane apropiate partidului şi sponsori ai acestuia.

Deşi se prezumă a fi încheiat în Bahamas, contractul de împrumut semnat de off-shore şi firma lui Furculiţă a fost redactat în rusă şi engleză, iar toate litigiile provocate de contract sunt reglementate de legislaţia materială şi procesuală a... Federaţiei Ruse, aţi ghicit! Mai mult, orice litigiu urmează să fie examinat de către Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ din Moscova. Ce companie multinaţională ar lua arbitrajul internaţional la Moscova?

Potrivit documentelor menţionate, în afacere ar fi cumva băgată şi una din companiile ruseşti de lobby foarte loiale lui Putin, Minchenko Consulting, foarte implicată în manipularea mediatică din campania electorală premergătoare acestor alegeri. Deci implicarea directă pentru capacitarea de fake news şi propaganda electorală e făcută direct la Chişinău în favoarea lui Igor Dodon, în timp ce Mitropolia Chişinăului şi a întregii Moldove, sub ascultarea Bisericii Ortodoxe Ruse, a promovat mai degrabă candidaturile partidului lui Ilah Shor, fost Ravnopravie, partidul velicorus de la Chişinău.


Vladimir Plahotniuc FOTO pdm.md

Imagine indisponibilă

Un nou dosar pentru Vlad Plahotniuc

Lovitura aceasta teribilă încasată de Igor Dodon, deja cu probleme prin finanţarea de către Gazprom Avia a unui zbor către Chişinău, pentru că nu putea zbura o cursă de linie din cauza ceţii în capitala Republicii Moldova, a fost resimţită puternic, dar, totodată, a fost dublată de un alt atac. Astfel, chiar vineri, înaintea alegerilor generale, Ministerul rus de Interne aduce acuzaţii liderului Partidului Democrat (PDM), Vladimir Plahotniuc, şi omului de afaceri Veaceslav Platon, de organizare a unei grupări criminale internaţionale şi retragerea ilegală a banilor din Federaţia Rusă.

Informaţia a apărut la 07:00, pe pagina Ministerului de Interne a Federaţiei Ruse sub forma unui comunicat de presă, în care se spune că a fost reţinută o persoană care ar face parte dintr-un grup criminal internaţional şi care a scos ilegal sume enorme din Federaţia Rusă. Comunicatul afirmă că, în perioada 2013-2014, membrii grupării criminale, pe bază de falsuri, ar fi transferat bani în valută în conturile nerezidenţilor unei bănci din Republica Moldova şi alte organizaţii străine sub pretextul schimbului valurar. Banii primiţi în ruble ruseşti au fost lichidaţi din conturile corespondente ale băncilor ruseşti prin intermediul deciziilor false ale instanţelor din Republica Moldova, date în favoarea persoanelor fizice şi juridice străine (nerezidenţi). În total, potrivit investigaţiei, peste 37 de miliarde de ruble au fost retrase în afara Rusiei, se arată în comunicat emis de Ministerul rus de Interne.

De amintit aici că această informaţie ar avea noimă dacă nu ar fi avut postarea pe site-ul Ministerului de Interne – probabil locul unde au putut accede autorii. Ministerul de Interne ar fi relatat cum s-a dat spargerea la o bancă şi cum s-au ridicat sacii de bani prinşi de poliţie, deci elemente concrete, nicidecum povestea cu generalităţi pe care o găsim acolo. Trecem peste faptul că s-a nimerit ca informaţia să apară în vinerea dinaintea alegerilor generale.

Campania merge mai departe pe linii cunoscute, iar ultimele lovituri de imagine par mai degrabă destinate consolidării unor opinii deja stabilite decât câştigului unor noi adepţi şi votanţi.

Pe orice site al Ministerelor de Interne, orice faptă e descrisă exact, cu detalii, şi are o noimă. Comunică ceva. Dar nici măcar în Rusia Poliţia nu arestează şi nici nu reţine, ci Procuratura, iar Justiţia arestează. Mai mult, fiind vorba despre spălare de bani, aici instituţiile specializate trebuiau să se pronunţe, agenţia pentru combaterea spălării banilor din Rusia. Mai mult, anunţul e ciudat şi pentru că au mai existat mandate Interpol care vizau fapte ale aceluiaşi om, Oligarhul care a Capturat Statul, şi care au fost infirmate/anulate ulterior din cauza netemeiniciei lor.

În urmă cu nişte ani, a fost vorba despre Laundromat, o schemă de spălare a banilor potentaţilor ruşi, care erau trimişi în afara ţării. În Republica Moldova, unde s-au spălat 22 miliarde de dolari, Procuratura Anticorupţie a iniţiat investigaţii care s-au soldat cu reţinerea în 2016 a 14 judecători şi doi executori judecătoreşti, care semnau deciziile de judecată, iar mai apoi le puneau în aplicare, în timp ce partea rusă nu a colaborat la ancheta din martie 2017.

Un atac ciudat, fără substanţă, lipsit de orice detaliu minimal care reclama credibilitatea unei comunicări publice despre un caz grav. Un atac calificat, decredibilizat de acţiuni ulterioare, care subliniază din nou un atac rus împotriva unui contracandidat al favoriţilor PSRM, partid pro-rus. Din nou un subiect negat, respins, şi care produce emoţie şi debalansare la vot doar pentru firile sensibile şi naive, nicidecum pentru votantul mediu din Republica Moldova, care e convins de alte elemente să vină la vot.

În concluzie, campania merge mai departe pe linii cunoscute, iar ultimele lovituri de imagine par mai degrabă destinate consolidării unor opinii deja stabilite decât câştigului unor noi adepţi şi votanţi. În orice caz, singura formă de eliminare a efectelor de ultimă oră a unor atacuri reale sau dubitabile lansate în ultimul moment al campaniei, este prezenţa masivă la vot. Prezenţa este şi o marcă deplină pentru legitimitatea rezultatelor, şi o şansă în creştere a procentelor forţelor pro-europene, în condiţiile depăşirii nucleelor dure şi captive ale partidelor prezente la vot, cu precădere a socialiştilor pro-ruşi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite