Traian Băsescu: „Mai devreme sau mai târziu, ne vom uni cu Republica Moldova. Sângele apă nu se face“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele României Traian Băsescu
Preşedintele României Traian Băsescu

Preşedintele Traian  Băsescu a declarat în timpul emisiunii „La vârf“, difuzată pe TVR 1, că următorul obiectiv al României, după intrarea în NATO şi aderarea la Uniunea Europeană, este unirea cu Moldova.

Declaraţiile preşedintelui României Traian Băsescu, despre Summitul de la Vilnius:

„Informaţiile pe care le are un şef de stat pe această problemă nu reprezintă nimic secret. În mod categoric, meciul se joacă până în ultima clipă. După ce am făcut afirmaţia că, fără Ucraina, Vilnius este un eşec pentru UE, să nu credeţi că m-am mulţumit să afirm şi cu asta, basta ! Am pornit o mişcare de a discuta cauza pentru care s-a ajuns aici. Unii sunt tentaţi să spună – presiunea Rusiei, alţii – condiţionalităţile care nu sunt în lege, legate de cazul Iuliei Timoşenko. Între noi există discuţii, la nivel de şefi de stat.

Condiţia Timoşenko a fost umanitară, şi eu sunt solidar cu ea, dar uitaţi-vă că până la urmă a renunţat Timoşenko la această condiţie. Stiţi, când nu se respectă regulile, se ajunge la situaţii de genul ăsta. Dacă Ianukovici nu va semna, va fi un eşec pentru Uniunea Europeană. Miza cea mare pentru Uniune a fost Ucraina, pentru România a fost Republica Moldova.

Pentru securitatea României este esenţial ca Ucraina să înceapă drumul către integrarea în UE. Noi suntem cei mai afectaţi de eventuala îndepărtare.

Dacă Bruxelles-ul nu va fi atractiv, va fi Uniunea Eurasiatică atractivă.

Avem nevoie de un aliat la frontieră. Este în interesul nostru naţional ca şi Ucraina să avanseze către Uniunea Europeană. Mandatul pe care mi-l asum este ferm : nu mai trebuie pusă nicio condiţie suplimentară Ucrainei legată de Timoşenko. Dacă Ucraina ar semna, urmează un proces lung de ratificare a Acordului de Asociere.

Rusia nu trebuie condamnată, ştim toţi care e politica Rusiei, deci şi-a făcut lecţia. Rusia a făcut un joc previzibil. Fiind previzibil, de ce Uniunea a mai pus condiţii care nu erau în condiţiile de negociere ? Problema Timoşenko se poate discuta şi după semnare.

Am vorbit cu preşedintele Timofti, l-am întrebat de ce nu vine. Au o motivaţie internă. Absenţa preşedintelui Timofti nu este un semnal că ar fi mai puţin interes în Republica Moldova. Federaţia Rusă fără Ucraina nu e la fel de puternică.“

Despre relaţia României cu Republica Moldova:

„Până acum, Moldova nu a avut susţinător mai mare decât România. Ne vom continua susţinerea Moldovei fără rezerve şi va trebui să o intensificăm, dar eu încă sper că Ianukovici va semna.

Toată acţiunea mea legată de Republica Moldova a fost cu gândul că, poate cândva, ne vom uni. Stiu că nu e momentul acum, dar cu sau fără intrare în UE, mai devreme, mai târziu, acest lucru se va întâmpla. Sângele apă nu se face. Uitaţi-vă la cele două Germanii. Cât au fost ţinute separat ? Până la un punct.

România a avut un proiect fundamental de ţară, intrarea în NATO, al doilea – intrarea în UE. Al treilea trebuie să fie unirea cu Republica Moldova. Sigur, nimeni nu spune că se poate face brutal, pentru că nimic nu se poate face împotriva voinţei românilor de pe cele două maluri. Ar fi caraghios. Esenţial acum este să fim avocaţii Republicii Moldova pentru drumul către UE. Vilnius nu înseamnă la orizont UE, înseamnă un început de drum. De la parafarea Acordului de Asociere şi până la integrare sunt cel puţin 10 ani. Or, în aceşti 10 ani trebuie să fim pregătiţi.

Avem acest obiectiv, dacă vor vrea moldovenii. Sunt convins că, dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, România va spune „da” fără să ezite. Următorul proiect de ţară pentru România este: vrem să ne întregim ţara.

Acum, momentul pe care trebuie să îl valorificăm este şansa Republica Moldova este de a intra în procesele de pregătire a accesului către UE. Ce-i în mână, nu-i minciună. Hai spre Uniunea Europeană!“

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite