LIVETEXT Alegeri Republica Moldova, între Est şi Vest. Moldovenii îşi aleg astăzi parlamentarii pentru următorii patru ani. Secţiile de votare au fost închise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Elena Covalenco via Facebook
FOTO Elena Covalenco via Facebook

Cetăţenii Republicii Moldova merg la vot duminică, 24 februarie, pentru a alege Parlamentul de la Chişinău pentru următorii patru ani. Scrutinul va decide dacă Republica Moldova va continua parcursul proeuropean sau va întoarce faţa spre Rusia.

Rezultate preliminare Alegeri Republica Moldova

UPDATE 21.40 Premierul Pavel Filip a declarat că alegerile au fost libere şi corecte şi că acele încălcări depistate nu vor influenţa rezultatul alegerilor, Filip a subliniat că la secţiile de votare de peste hotarele alegerile s-au desfăşurat „impecabil”.

UPDATE 21.10 Maia Sandu a declarat că alegerile nu au fost libere şi corecte. 

UPDATE 21.00 Secţiile de votare au fost închise. La vot s-au prezentat 1.447.221 de cetăţeni, ceea ce a constituit 49,1% din alegători. La alegerile din 2014 au votat 57% din cetăţeni, iar la cele prezidenţiale din 2016 s-au prezentat la urnele de vot 53,4%. 

UPDATE 20.55 Poliţia a depistat circa 140 de pretinse încălcări electorale. 

UPDATE 20.05 Preşedinta CEC, Alina Russu, a declarat, în cadrul unui briefing de presă, că transportarea organizată la secţia de votare nu este interzisă, însă cazurile semnalate vor fi documentate pentru a vedea dacă nu au existat tentative de corupere a alegătorilor sau de influenţare a votului. 

UPDATE 20.00 PDM a sesizat din nou CEC, afirmând că Blocul ACUM a încălcat legislaţia atunci când eurodeputatul român Siegfriend Mureşan a îndemnat moldovenii să voteze Blocul ACUM. 

UPDATE 18.25 Peste 1 milion şi 323 de mii de cetăţeni au votat până la această ori, adică 45% din alegători. 

UPDATE 16.50 Maia Sandu a declarat că Blocul ACUM nu va recunoaşte rezultatele alegerilor din circumscripţiile din Transnistria. 

UPDATE 16.40 Preşedintele de onoare al PL, Mihai Ghimpu, le-a transmis foştilor săi colegi care au trecut la Blocul ACUM că ar putea să nu se bucure prea mult, pentru că există riscul alegerilor anticipate. 

UPDATE 15.30 Poliţia a verificat peste 50 de cazuri de pretinse încălcări electorale şi a amendat zeci de şoferi pentru transportare ilicită a călătorilor spre secţiile de votare.

UPDATE 15.10 Lidera Socialiştilor, Zinaida Greceanîi a votat pentru ca Moldova să-şi păstreze statalitatea şi independenţa.

UPDATE 14.50 Puţin peste 1 milion de moldoveni au votat până la această oră, ceea ce constituie aproape 35% din alegători. 

UPDATE 13.35 Imagini video incredibile. Mii de locuitori ai Transnistriei stau la coadă pentru a vota în alegerile de la Chişinău. Potrivit unor informaţii, aceştia votează contra unei sume de 20 de dolari. Fiind întrebaţi despre opţiunile politice, mulţi dintre aceştia nu cunoşteau absolut nimic despre situaţia de la Chişinău.

UPDATE 13.00 Ilan Şor, liderul Partidului Şor, a votat pentru ca bugetul R.Moldova să crească de 3,5 ori, ca cel de la Orhei.

UPDATE 12.40 PDM a sesizat CEC pe motiv că Andrei Năstase ar fi făcut agitaţie electorală în incinta secţiei de votare, fapt interzis de legislaţie. 

UPDATE 12.00 Igor Dodon a votat. Preşedintele ţării a declarat că oamenii au şansa să schimbe lucrurile în bine începând cu ziua de mâine, 25 februarie. El i-a îndemnat pe alegători să iasă la vot şi să nu le fie frică de şantajul şi intimidările la care aceştia ar fi fost supuşi, referindu-se în special la angajaţii instituţiilor de stat. 

Deşi democraţii lui Vlad Plahotniuc au sesizat CEC privind faptul că Socialiştii ar fi plătit alegătorii din Transnistria ca aceştia să iasă la vot şi să voteze pentru PSRM, Igor Dodon, dimpotrivă, a dat vina pe democraţi şi a afirmat că în spatele sutelor de oameni care vin organizat şi contraplată din Transnsitria ca să voteze în alegerile parlamentare ar sta PDM.

Şeful statului a anunţat că până la ora 11.30 au votat 10.000 de locuitori ai Transnistriei.

UPDATE 11.40 PDM s-a adresat la CEC cu o sesizare în care acuză Socialiştii lui Igor Dodon de faptul că oferă bani alegătorilor din Transnistria pentru ca aceştia să voteze candidatul socialist şi PSRM. 

UPDATE 11.20 Copreşedinta Blocului ACUM, Maia Sandu, a votat. Ea susţine că Blocul ACUM are toate şansele să obţină victoria la parlamentare şi a reiterat că orice alianţă cu PDM, PSRM sau Partidul Şor este exclusă. 

UPDATE 11.00 În presă au apărut informaţii că sute de oameni din Transnistria sunt aduşi cu autocarele organizat la vot pe malul drept al Nistrului. Conform unor informaţii, alegătorii respectivi sunt remuneraţi cu câte 20 de dolari. 

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat că „structurile paramilitare de la Tiraspol, într-o strânsă legătură cu structurile criminale ale lui Plahotniuc au asediat iarăşi Moldova”.

UPDATE 10.15 Copreşedintele Blocului ACUM, Andrei Năstase, a declarat că a votat pentru schimbarea lucrurilor în bine în Republica Moldova şi a îndemnat oamenii să iasă masiv la vot pentru a oferi opoziţiei o majoritate parlamentară: „Nu vom face nicio alianţă cu hoţii, vporbesc despre Şor, Dodon şi Plahotniuc”. 

UPDATE 10.10 Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a votat pentru ca „Moldova să nu mai nimerească pe mâinele partidelor de opoziţie incompetente”. 

UPDATE 9.25 Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a votat. Democratul a declarat că îşi doreşte ca formaţiunea sa să obţină cât mai multe voturi pentru a putea forma o majoritate parlamentară proeuropeană. Candu a spus că PDM este deschis pentru negocieri cu forţele proeuropene care vor accede în Parlament. 

UPDATE 9.00 La această oră au votat 4% din alegători - 115.000 de voturi.

UPDATE 8.50 Premierul Pavel Filip a votat. El a declarat că are încredere în viitorul Republicii Moldova şi că nu se teme de viitorul ţării, subliniind că reformele iniţiate de Guvernul pe care l-a condus din 2015 trebuie să continue. 

UPDATE 8.40 Liderul PL, Dorin Chirtoacă, şi-a exercitat dreptul al vot. Liberalul a declarat că a votat pentru a pune temelia unirea şi a construi România Mare în următorii zece ani. 

UPDATE 7.00 S-au deschise secţiile de votare. 

Secţiile de votare se deschid la 7.00 şi vor fi închise la 21.00.

În premieră, alegerile parlamentare se vor desfăşura conform sistemului electoral mixt, ceea ce înseamnă că 51 de deputaţi vor fi aleşi pe circumscripţii uninominale şi 50 pe liste de partid.

Cele mai mari şanse de victorie în alegeri, potrivit sondajelor de opinie, pare să le aibă Partidul Socialiştilor, formaţiune de orientare prorusă, condusă de jure de Zinaida Greceanîi, iar de facto de Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova care a obţinut victoria la prezidenţiale, în 2016, în faţa Maiei Sandu, acumulând 52% din voturile alegătorilor.

Ce spun sondajele

Ultimul sondaj publicat de IRI, pe 5 februarie, arată că 39% din alegători şi-ar da votul pentru Socialişti. Pentru Democraţii lui Vlad Plahotniuc, formaşiune aflată la guvernare, ar vota 14%. Pe locul trei şi patru s-ar clasa partidele proeuropene de opoziţie Partidul Acţiune şi Solidaritate, condus de Maia Sandu, cu 13%, fiind urmat de Platforma Demnitate şi Adevăr, condusă de Andrei Năstase - 9%. Cele două formaţiuni vor merge împreună în alegeri după ce au format Blocul electoral ACUM. La limita pragului electoral de 6% se află Partidul Şor, condus de primarul de Orhei, Ilan Şor, cu 5%.

Riscul crizei politice şi al alegerilor anticipate

După 24 februarie, nu este exclus că Republica Moldova se va pomeni într-o criză politică. Riscul ca un partid să nu obţină de unul singur majoritate parlamentară este destul de mare. În acest caz, este necesară o alianţă de guvernare, doar că Blocul ACUM a semnat un angajament public prin care a dat garanţia că nu va face o coaliţie cu Democraţii şi Socialiştii şi că vor prefera alegeri anticipate. De partea cealaltă, Socialiştii la fel au afirmat în nenumărate rânduri că nu vor accepta nicio alianţă, dacă nu obţin victoria în alegeri.

Tot în acest context, Igor Dodon a dat de înţeles că, dacă Democraţii vor încerca din nou să croiască o majoritate parlamentară ca urmare „migraţiei” deputaţilor din alte formaţiuni, precum s-a întâmplat anterior, dânsul nu va desemna prim-ministrul, pentru a provoca alegeri anticipate.

Pe 24 februarie, moldovenii merg şi la referendum

Totodată, tot pe 24 februarie, moldovenii vor trebui să-şi spună opţiunea cu privire la cele două întrebări de la referendumul republican constultativ: „Sunteţi pentru reducerea numărului de deputaţi din Parlament de la 101 la 61?” şi a doua întrebare: „Sunteţi de acord ca poporul să poată revoca din funcţie deputaţii care nu îşi îndeplinesc corespunzător obligaţiunile sale?”.

Majoritatea partidelor din Republica Moldova au decis să boicoteze referendumului iniţiat de Partidul Democrat şi au îndemnat alegătorii să-l ignore.

Observatorii internaţionali, cu ochii pe autorităţile de la Chişinău

După modificarea sistemului electoral, criticat vehement de UE şi SUA, dar mai ales după invalidarea alegerilor locale din Chişinău din iunie 2018, partenerii externi sunt cu ochii pe situaţia de la Chişinău şi au avertizat despre necesitatea ca procesul electoral să fie unul liber şi corect.

Alegerile fi monitorizate de peste 4.000 de observatori naţionali şi internaţionali.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite