VIDEO Proteste la Chişinău. Dodon şi Voronin au scos oamenii în faţa CSJ după ce a fost redus numărul secţiilor de votare pentru alegătorii din Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Câteva mii de simpatizanţi ai Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor au ieşit în stradă vineri, 9 iulie, în faţa Curţii Supreme de Justiţie, pentru a cere anularea deciziei Curţii de Apel Chişinău, prin care, la solicitarea Platformei DA, a fost redus numărul secţiilor de votare pentru alegătorii din Transnistria, de la 44 de secţii, la 12.

UPDATE 12.50 Protestul s-a încheiat.

„Vrem dreptate!”; „Nu dezbinării ţării!”; „Ruşine!”; „Noi suntem poporul!”, scandează manifestanţii.

Secretarul executiv al PSRM, Vlad Bătrîncea, a spus că „dreapta agresivă vrea să pună un zid pe Nistru”.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a spus că simpatizanţii socialişti sunt gata, în câteva ore, să iasă în stradă pentru a-şi apăra ţara. Potrivit lui, niciun partid nu are aşa un potenţial.

Dodon a menţionat că decizia Curţii de Apel „este o crimă împotriva democraţiei”. În opinia lui, este inadmisibil ca doar cu câteva zile înainte de alegeri să fie închise secţii de votare. Dodon susţine că nu trebuie îngrădit dreptul la vot.

„Dacă CSJ nu va lua o decizie conform Constituţiei, suntem gata să mai venim încoa pentru a apăra statalitatea Republicii Moldova”, a afirmat Dodon.

Dodon a spus că nu trebuie admis „ca un grup de trădători să limiteze dreptul la vot al cetăţenilor”. Dodon a subliniat că cetăţenii din Transnistria nu sunt separatişti, dar cetăţeni ai R. Moldova. În acest sens, Dodon a menţionat că va apăra dreptul de vot al alegătorilor din Transnistria.

Amintim că Igor Dodon s-a arătat extrem de supărat pe decizia Curţii de Apel Chişinău, de joi seara, care a admis contestaţia Platformei DA şi a obligat Comisia Electorală Centrală să reducă numărul secţiilor de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană - de la 41 de secţii de votare ce urmau a fi deschise pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, la 12 secţii. 

Dodon a anunţat proteste pentru ziua de vineri, începând cu ora 12.00, în faţa Curţii Supreme de Justiţie, acolo unde se va examina recursul CEC cu privire la decizia Curţii de Apel.

Andrei Năstase, preşedintele Platformei DA, a spus că hotărârea Curţii de Apel „este o nouă victorie a Platformei DA, o victorie mare pentru Republica Moldova.”

„Curtea de Apel a admis contestaţia depusă de Platforma DA către CEC, SIS, CUC, IGP ş.a. şi a anulat parţial actul administrativ normativ în anexa la punctual 1 din decizia CEC cu privire la organizarea secţiilor de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului, oraşul Bender şi unele localităţi din raionul Căuşeni. Astfel secţiile de votare din zonele necontrolate de autorităţile constituţionale de la Chişinău nu vor fi deschise”, a spus Andrei Năstase.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite