VIDEO Marea Adunare Centenară, la Chişinău. Câteva mii de unionişti cer „Unirea“. Codreanu reclamă violenţe ale forţelor de ordine. Reacţia IGP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva mii de unionişti de pe ambele maluri ale Prutului s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale, la Marea Adunare Centenară, acolo unde a ajuns Marşul Unirii, manifestaţia a zeci de unionişti, în frunte cu activistul George Simion, care nu a fost lăsat să intre în Moldova, şi deputatul Constantin Codreanu, care au pornit pe jos de la Alba Iulia până la Chişinău pentru a transmite mesajul unirii.

UPDATE 22.00 Un grup de unionişti a decis să rămână în PMAN pe noapte. Lumina din zona PMAN a fost stinsă, iar organizatorii evenimentului susţin că poliţia i-a avertizat că va interveni din nou în forţă dacă protestatarii nu vor elibera Piaţa.

UPDATE 21.50 Partidul Acţiune şi Solidaritate, Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Liberal au condamnat decizia poliţiei de a aplica forţa contra manifestanţilor.

UPDATE 17.10 Vlad Bileţchi a afirmat că, din informaţiile poliţiei, autocarele au fost reţinute pentru că poliţia ar fi primit mai multe apeluri la 112, precum că în autocare existau obiecte interzise

UPDATE 17.05 Liderul ODIP, Vlad Bileţchi, afirmă că autocarele sechestrate de poliţie reprezintă o expoziţie şi sunt o donaţie din partea Primăriei Iaşi. Potrivit lui, acestea duceau produse alimentare şi materiale informative. Liderii unionişti nu cunosc unde au fost duse autocarele şi care sunt motivele reţinerii.

UPDATE 16.55 „Din acest moment, orice ajutor financiar pentru Republica Moldova trebuie sistat. Nu mai putem întreţine statul mafiot Republica Moldova”, a declarat Constantin Codreanu în PMAN, acolo unde manifestanţii s-au adunat din nou după ce aceştia au mers spre autocarele unioniştilor blocate la intrarea în Chişinău. Deputatul român a precizat că dânsul, dar şi ceilalţi lideri unionişti, au fost „bătuţi şi bruscaţi”. Acesta s-a arătat indignat că şi presa ar fi fost agresată de forţele de ordine.

UPDATE 16.50 Reacţia IGP „Nimeni nu a comis niciun abuz, forţele de ordine îşi fac datoria conform legislaţiei în vigoare (...) Vă recomand să analizaţi atent acţiunile protestatarilor mai întâi, în raport cu forţele de ordine şi cu blocarea tronsoanelor de acces, care au creat impediment cetăţenilor pentru a circula şi au perturbat traficul”, a declarat şeful adjunct al IGP, Gheoghe Cavcaliuc, pentru 10TV.

UPDATE 15.25 Constantin Codreanu reclamă, pe contul său de Facebook, „un abuz fără precedent“. „Am venit în marş paşnic, dar mascaţii au fost violenţi cu noi“, a spus deputatul român. „Sunt deputat în Parlamentul României! Solicit asistenţă din partea Ambasadei României la Chişinău şi din partea Ministerului de Externe de la Bucureşti“. 

Mascaţii au intervenit când liderii unionişti au încercat să blocheze plecarea autobuzelor la ordinul forţelor de ordine, care au decis să le mute într-o altă destinaţie, odată ce au aflat că unioniştii se îndreaptă spre ele pentru a clarifica de ce autocarele au fost interzise în Chişinău şi au fost reţinute.

UPDATE 15.00 Deşi iniţial cele trei autocare au fost blocate la Uzina de Tractoare, după plecarea unioniştilor din PMAN, forţele de ordine au decis să le mute şi au anunţat că le-au adus la nord-vestul Capitalei. „Acum, şoferii spun că au fost scoşi către o altă intrare. În acest moment, ţinând cont că avem printre noi şi oameni în vârstă, noi vom pleca să încercăm un dialog cu forţele de ordine şi să ne permită să revenim în PMAN. Dacă suntem forţaţi să blocăm circulaţia, o vom face“, a anunţat Constantin Codreanu.

UPDATE 14.45 „E incredibil ce face poliţia. Ne mută autocarele şi interzice intrarea participanţilor în Chişinău. Manifestaţia noastră de astăzi a fost stricată de guvernanţii de la Chişinău, dar nu ne vom lăsa! Orice abuz din partea lor e un semn că Unirea se apropie“, a declarat, pentru „Adevărul“, George Simion, care se află de mai bine de 24 de ore în Vama Albiţa, autorităţile de la Chişinău nepermiţându-i intrarea în Republica Moldova.

UPDATE 13.45 Vlad Bileţchi a anunţat că a aflat că cele trei autocare, puse la dispoziţie de către Primăria Iaşi, nu vor fi lăsate să intre în Chişinău „nici în ruptul capului“, motiv pentru care protestatarii din PMAN merg în marş către punctul în care au fost blocate aceste autocare. Oamenii scandează „Nu cedăm!“, „Unire“ şi „Ruşine“.

UPDATE 13.30 Constantin Codreanu spune că voinţa celor adunaţi astăzi în PMAN este de neclintit, că aşteaptă ca cele trei autocare să poată intra în Chişinău şi că, dacă doleanţele unioniştilor nu vor fi luate în seamă, vor rămâne şi zilele următoare în centrul Chişinăului.

Totodată, Codreanu a anunţat că manifestaţia a căpătat caracter de protest, dat fiind faptul că unioniştii nu sunt lăsaţi de Plahotniuc şi Dodon să sărbătorească Centenarul.

UPDATE 13.20 Organizatorii evenimentului au coborât de pe scenă în mulţime. Deputatul Constantin Codreanu a declarat că evenimentul nu va continua până poliţiştii nu vor permite accesul în Chişinău a celor trei autocare cu unionişti, care ar fi fost blocate la intrarea în Capitală din motive neîntemeiate.

UPDATE 13.10 De pe scena manifestaţiei a fost reamintit faptul că activistului George Simion i-a fost interzis accesul în Republica Moldova. „Geoge în ţară, armata rusă afară”, au scandat unioniştii.

UPDATE 13.10 Printre participanţii la eveniment sunt şi deputaţii liberali Valeriu Munteanu şi Lilian Carp.

UPDATE 13.00 Organizatorii evenimentului au comunicat că manifestaţia nu poate fi încă anunţată deschisă, pentru că trei autocare cu unionişti ar fi fost oprite de forţele de ordine la intrarea în Chişinău. Evenimentul va fi declarat deschis odata ce aceştia vor ajunge în PMAN.

UPDATE 12.45 Marşul Unirii, care a pornit pe 1 iulie de la Alba Iulie şi care a parcurs 1.300 de kilometri pe jos, a ajuns în aceste momente în centrul Capitalei. „Unire”, scandează mulţimea.

UPDATE 12.30 A fost anunţat că Marşul Centenar ar urma să ajungă la ora 12.45 în PMAN. „România nu a avut graniţă la Prut”, „România Mare, în vechile hotare”, scandează manifestanţii.

UPDATE 12.10 Deocamdată, doar câteva sute de manifestanţi s-au adunat în PMAN, asta deşi evenimentul a început la 12.00.

UPDATE 11.05 Partidul Unităţii Naţionale a anunţat că va participa la Marea Adunare Centenară organizată de Alianţa pentru Centenar şi invită pe această cale membrii şi simpatizanţii formaţiunii să participe în număr cât mai mare „pentru a spune că Basarabia este România”.

Prin Marea Adunare Centenară unioniştii vor să arate întregii lumi că sunt mulţi. Totodată, aceştia intenţionează să solicite Parlamentului de la Chişinău ca aleşii poporului să ceară unirea Parlamentului de la Bucureşti.

Amintim că zeci de cetăţeni români şi moldoveni au fost blocaţi timp de două zile la frontiera moldo-română, în vama Leuşeni. Autorităţile de la Chişinău le-au interzis participanţilor la „Marşul Centenarului” intrarea în Moldova pentru că ar fi perturbat ordinea publică în zona de frontieră, cu încălcarea regimului punctelor de trecere. 

Cu toate acestea, manifestanţii au anunţat că nu vor părăsi zona de frontieră, după ce au mers pe jos de la Alba Iulia timp de o lună, până nu li se va permite accesul în ţară.

În cele din urmă, autorităţile moldoveneşti le-au permis intrarea, însă i-au interzis accesul în ţară liderului grupului unionist, George Simion, pe motiv că ar avea un comportament inadecvat şi agresiv.

„Mai mulţi din tinerii participanţi nu s-au supus indicaţiilor reprezentanţilor Poliţiei de Frontieră, prezentând în relaţia cu poliţiştii de frontieră un comportament agresiv, dar şi au creat impedimente la deplasarea mijloacelor de transport prin punctul de trecere Leuşeni. În context, Poliţia de Frontieră îndeamnă participanţii la Marşul Unirii să respecte decizia luată şi să nu încerce prin metode ilegale sau acţiuni provocatoare să traverseze frontiera de stat”, se arata într-un comunicat de presă al Poliţiei de Frontieră.

Oamenii legii precizează că există informaţie cu caracter operativ, precum că se va încerca deturnarea Marşului Unionist prin provocări în zona cu regim special de lucru.

În acest sens, Poliţia de Frontieră a întreprins mai multe măsuri de prevenire a unor eventuale provocări în zonele de frontieră şi în punctele de trecere.

Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău a anunţat că „regretă situaţia creată zilele trecute la frontiera dintre Republica Moldova şi România, în urma căreia un grup de cetăţeni români au intrat cu întârziere în ţara noastră. Potrivit MAE, acesta e „un caz izolat, care a avut loc din cauza dificultăţilor de ordin tehnic în Sistemul Informaţional al Poliţiei de Frontieră, precum şi al comportamentului inadecvat al unor cetăţeni”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite