Litvinenco: Legea evaluării judecătorilor şi procurorilor va fi votată până la sfârşitul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Litvinenco

Ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, se disociază de votul deputaţilor din Parlament în urma căruia magistraţii Dorel Musteaţă şi Nina Cernat au fost numiţi judecători la Curtea Supremă de Justiţie. Se întâmplă după ce Procuratura Anticorupţie a anunţat că nota informativă a SIS privind averea celor doi serveşte drept temei în cadrul unui proces penal, notează IPN.

Sergiu Litvinenco spune că doar evaluarea externă a judecătorilor şi procurorilor va asigura o curăţare veritabilă a sistemului.

Ieri, printr-un comunicat de presă, Procuratura Anticorupţie a anunţat că a pornit verificările informaţiilor prezentate în nota Serviciului de Informaţii şi Securitate privind averea magistraţilor Nina Cernat şi Dorel Musteaţă. Procuratura examinează acţiunile celor doi prin prisma infracţiunii de îmbogăţire ilicită. Ministrul Justiţiei spune că Parlamentul este cel care şi-a dat votul în favoarea numirii lui Musteaţă şi Cernat în calitate de judecători la CSJ.

„Curăţarea sistemului poate începe doar prin implementarea evaluării externe a judecătorilor şi procurorilor. Am elaborat un concept, el este în dezbateri publice. Suntem în discuţii cu Comisia de la Veneţia. Această iniţiativă va curăţa sistemul. Numirea acestor oameni a fost decizia Parlamentului. Aceşti judecători sunt numiţi la Curtea Supremă de Justiţie, iar CSJ va fi prima instituţie supusă evaluării. Ei vor fi supuşi evaluării şi dacă nu se constată integritatea acestora, atunci ei vor fi excluşi din sistem”, a spus Sergiu Litvinenco, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

Litvinenco spune că doar evaluarea externă a judecătorilor şi procurorilor va duce la curăţarea sistemului. Iniţiativă prevede atât instituirea unei comisii de evaluare, cât şi instituirea unei misiuni de monitorizare a procesului. Potrivit conceptului publicat de Ministerul Justiţiei, Misiunea Internaţională de Monitorizare va fi creată din 7 membri, dintre care 5 vor fi desemnaţi de partenerii externi ai Republicii Moldova şi 2 vor fi delegaţi de societatea civilă.

„Decizia privind evaluarea extraordinară este o decizie asumată, votată de cetăţeni, dacă doriţi. Ea este irevocabilă. Noi ne dorim ca judecătorii să fie parte a reformei, nu să se opună acestei reforme. Noi vom institui o comisie de evaluare din 6 membri, 3 experţi internaţionali delegaţi de partenerii internaţionali şi 3 experţi naţionali. Sper până la sfârşitul anului să avem acest proiect votat în Parlament”, a mai spus ministrul Justiţiei.

Potrivit conceptului, procurorii şi judecătorii vor fi evaluaţi atât prin prisma profesionalismului, cât şi prin prisma integrităţii. Ministrul Justiţiei dă asigurări că documentul va fi aprobat de Parlament doar după expertizarea proiectului de către Comisia de la Veneţia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite