Litvinenco: Corupţia în societate porneşte de la finanţarea incorectă a partidelor şi a campaniilor electorale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Litvinenco

Ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, a participat la discuţiile privind „Concepţia de modificare a legislaţiei electorale şi conexe”, organizate cu ocazia Zilei internaţionale a alegerilor. În cuvântul său de salut, ministrul Justiţiei a felicitat angajaţii Comisiei Electorale Centrale (CEC), dar şi cetăţenii Republicii Moldova, menţionând că alegerile sunt elementul de bază al democraţiei.

Sergiu Litvinenco a salutat iniţiativa CEC de a se munci asupra revizuirii Codul electoral. „În curând, nu avem alegeri electorale, ceea ce înseamnă că nu suntem constrânşi de recomandările Comisiei de la Veneţia privind inadmisibilitatea modificării legislaţiei electorale cu un an înaintea alegerilor. Astfel, există toate premizele pentru a lucra la revizuirea legislaţiei electorale şi a adopta modificările necesare”, a spus ministrul Justiţiei.

În context, Sergiu Litvinenco a vorbit şi despre iniţiativa Ministerului Justiţiei privind sancţionarea faptelor de corupere a alegătorilor şi corupţia politică. „Este vorba de ajustarea legislaţiei pentru a avea sancţiuni efective pentru coruperea electorală, cum ar fi cumpărarea voturilor, dar şi pentru finanţarea ilegală a partidelor politice şi a campaniilor electorale - atât a celor care dau bani ilegali, cât şi a celor care primesc”, a precizat ministrul Justiţiei.

Un alt aspect menţionat în cadrul discuţiilor a vizat controlul asupra finanţării partidelor şi a campaniilor electorale. „Nu vorbim despre controalele formale ale CEC-ului – analiza formală a rapoartelor financiare, ci despre ceea ce ar trebui să verifice, de fapt. De exemplu, să se analizeze dacă cei care declară că sunt donatori în rapoarte sunt chiar donatori în realitate. Sau să se verifice dacă banii cheltuiţi corespund cu cei declaraţi oficial şi dacă nu cumva în rapoarte se declară 10 mii de lei, dar cheltuielile din campanie sunt de ordinul milioanelor. Am avut şi, din păcate, încă mai avem astfel de cazuri. De aceea, cadrul legal trebuie ajustat. Finanţarea legală a alegerilor este o premiză pentru minimizarea corupţiei în societate. Or, corupţia în societate porneşte, în primul rând, de la finanţarea incorectă a partidelor şi a campaniilor electorale”, a subliniat ministrul Justiţiei.

La final, Sergiu Litvinenco a reiterat că Ministerul Justiţiei va oferi Comisiei Electorale Centrale tot suportul necesar pentru modificarea legislaţiei electorale, inclusiv a Codului electoral.

Evenimentul „Concepţia de modificare a legislaţiei electorale şi conexe” a fost organizat de către CEC în parteneriat cu Asociaţia Promo-LEX.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite