Liderul Platformei DA: Proiectul excluderii parţiale a imunităţii deputaţilor este PR politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dinu Plîngău, preşedintele Platformei DA, ex-deputat.
Dinu Plîngău, preşedintele Platformei DA, ex-deputat.

Preşedintele Platformei DA, Dinu Plîngău, spune că proiectul excluderii imunităţii deputaţilor pentru infracţiuni de corupere pasivă şi activă este unul de PR, menit să inducă cetăţenilor ideea unei lupte cu corupţia. Potrivit noului preşedinte al Platformei DA, imunitatea parlamentară ar trebui exclusă pentru toate tipurile de infracţiuni, fiind păstrată doar în cazul declaraţiilor politice, notează IPN.

Miercuri, 18 mai, Guvernul Gavriliţa a avizat pozitiv iniţiativa deputaţilor PAS, care prevede excluderea imunităţii parlamentarilor pentru infracţiunile de corupere activă sau pasivă, trafic de influenţă, exces sau abuz de putere, îmbogăţire ilicită şi spălare a banilor. Iniţiativa legislativă a fost avizată anterior şi de Curtea Constituţională. Preşedintele Platformei DA califică imunitatea deputaţilor drept un privilegiu care şi-a demonstrat inutilitatea de-a lungul timpului.

„Au existat multe iniţiative de excludere, în totalitate, a imunităţii deputaţilor. Aici avem şi componenta de atractivitate pentru public. Orice om sau deputat poate fi reţinut în cazul în care infracţiunea este comisă în flagrant. Este foarte greu să  demonstrezi cazuri de corupţie, dacă nu ai probe la moment. Dacă sunt 67 de voturi în Parlament, trebuie să se meargă pe formula excluderii în totalitate a imunităţii parlamentare. Nu văd sensul acestei imunităţi. Să lase imunitatea doar pentru declaraţii politice şi expuneri, în rest – să fie exclusă total. Experienţa noastră ca stat de 30 de ani ne demonstrează că imunitatea este utilă doar pentru cei de la guvernare, nu şi pentru cei din opoziţie”, a spus Dinu Plîngău în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Potrivit legii, proiectele de modificare a Constituţiei sunt aprobate cu majoritate constituţională, ceea ce înseamnă 67 de voturi. Actuala guvernare dispune de 63 de mandate. Dinu Plîngău spune că în Parlament ar trebui să fie identificat consens politic pentru excluderea totală a imunităţii deputaţilor.

„Mergem pe jumătăţi de măsură. Dacă există voinţă şi voturi suficiente în Parlament pentru o asemenea iniţiativă, nu înţeleg de ce nu se merge pe excluderea totală a imunităţii. De mai multe ori s-a anunţat despre acest proiect în spaţiul public. Întâi s-a prezentat proiectul, apoi s-a promovat intens avizul Guvernului. E un proiect mai mult pentru PR politic”, a mai spus preşedintele Platformei DA.

Invitat la emisiunea „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, şi-a anulat participarea pe ultima sută de metri.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite