Liderii Coaliţiei Pro-Europene, mândri de realizările Republicii Moldova: „Trăim o clipă de vârf a istoriei noastre“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii celor trei partide care formează Coaliţia Pro-Europeană sunt mândri de faptul că Republica Moldova a reuşit să parafeze, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

După încheierea procedurii de parafare, cei trei politicieni au fost luaţi cu asalt de jurnalişti din diferite ţări şi au oferit timp de aproape două ore declaraţii, în mai multe limbi ale Europei. Ei au mărturisit că sunt copleşiţi de emoţii în acest moment istoric pentru Republica Moldova, dar au atras atenţia vor mai avea mult de muncit în continuare pentru a îndeplini angajamentele asumate faţă de partenerii europeni, dar şi faţă de cetăţeni. 

Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, a spus că a simţit un sentiment puternic de împlinire. „Este o etapă importantă parcursă de noi toţi şi îi felicit pe toţi cetăţenii pentru această frumoasă realizare. Este cert că, începând de astăzi, avem deschisă clară perspectiva europeană. Urmează să muncim la fel de responsabil ca şi în cei patru ani, ca să beneficiem de ceea ce poate oferi UE. Parafarea acordului demonstrează că Moldova are un viitor european şi are capacitatea să ducă până la capăt angajamentele pe care şi le-a asumat. Este o mare victorie a Moldovei“, a declarat liderul PLDM.

Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat, a menţionat că evenimentul de astăzi face bilanţul mai multor ani de muncă şi deschide o nouă filă în relaţiile cu UE. „Nu trebuie să facem o tragedie din faptul că nu am auzit aici cuvintele «perspectivă de aderare». Politica UE nu se face doar în cadrul summitelor, avem un dilog permanent. Faptul că Ucraina nu a semnat Acordul de Asociere ne creează dificultăţi adiţionale. Dacă semna, am fi avut o perspectivă reală de reglementare a conflictului transnistrean“, a punctat liderul democrat. El a transmis şi un un mesaj opoziţiei de la Chişinău: să urmeze priorităţile politicii interne şi externe a Republicii Moldova, axate pe integrarea europeană.

Liderul liberalilor reformatori, Ion Hadârcă, a spus că a avut un sentiment de mândrie când oficialii europeni în discursurile lor au făcut referinţă la Moldova şi Georgia. „Trăim într-o clipă de vârf a istoriei noastre. Am văzut faza jenantă în care Ianukovici a avut o prezenţă palidă la summit, în timp ce Moldova şi Georgia au fost ca un laitmotiv în toate discursurile. Noi sperăm că Ucraina doar a suspendat, şi nu a renunţat la semnarea Acordului de Asociere. Dacă ar fi semnat, am fi avut un spaţiu de garanţie mai mare pentru noi“, a conchis deputatul. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite