Liderii AIE-3: Alianţa va interveni în activitatea Guvernului doar în cazuri speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Semnarea aliantei AIE 3 FOTO: Alexandru Tarlev
Semnarea aliantei AIE 3 FOTO: Alexandru Tarlev

Guvernul învestit recent urmează să soluţioneze sarcini dificile într-o perioadă foarte complicată, dar partidele din alianţă nu vor interveni în activitatea executivului, decât în cazul speciale. Declaraţii în acest sens au fost formulate de către liderii partidelor din AIE-3, Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu, în cadrul emisiunii „Replica” de la postul de televiziune „Prime”, transmite IPN.

Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a declarat că una din principalele sarcini este reluarea negocierilor şi semnarea Acordului cu FMI. „Avem o situaţie destul de dificilă. Avem nevoie de Acordul FMI, care va reprezenta un certificat de sănătate pentru economia moldovenească. Dacă va veni FMI, vor veni şi investiţiile străine. Totodată, este necesar să renunţăm la modelul de dezvoltare economică pe care îl avem”, a spus liderul liberal-democrat.

Referindu-se la problema transnistreană, Vlad Filat a declarat că trebuie continuat dialogul care a fost început şi este de acord cu colegii săi de alianţă că diferendul trebuie soluţionat pe cale diplomatică, mai ales că situaţia a devenit favorabilă. Cât priveşte alegerea preşedintelui, Filat a spus că nu împărtăşeşte poziţia colegilor de alianţă şi optează pentru alegerea directă a şefului statului, dar, pentru a păstra alianţa va vota proiectul de modificare a Constituţiei care presupune alegerea preşedintelui cu majoritatea simplă.

Marian Lupu, preşedintele PDM, a declarat că în afară de greşelile politicienilor care au fost la guvernare, situaţia economică dificilă din Moldova se mai datorează şi unor factori obiectivi cum ar fi relaţia Occidentului cu Rusia şi situaţia din Ucraina, iar inaugurarea Guvernului reprezintă un mesaj puternic de stabilitate. „Noi am adoptat un program de guvernare, iar Guvernul urmează sa-l implementeze. Alianţa nu va diminua şi nici nu va substitui activitatea Guvernului. Noi am votat cu toţii acest program”, a precizat Marian Lupu.

Lupu s-a pronunţat pentru soluţionarea paşnică a diferendului transnistrean cât mai repede posibil. „Uniunea Europeană nu va accepta încă un Cipru. Acum este situaţia potrivită pentru soluţionarea diferendului transnistrean, deoarece avem susţinerea Ucrainei”, a declarat preşedintele democraţilor.

Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat că liderii Alianţei vor interveni în activitatea Guvernului doar în cazuri delicate. „Alianţele se formează între partide, iar noi ne-am asumat responsabilitatea. Dar aceasta nu înseamnă că pentru orice mărunţiş premierul trebuie să vină la alianţă. Vom interveni doar cu sfaturi în cazuri delicate cum ar fi majorarea vârstei de pensionare sau majorarea tarifelor la resursele energetice”, a spus Ghimpu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite