Lideri antiromâni din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova şi-a obţinut independenţa faţă de URSS în anul 1991. România a fost primul stat care a recunoscut acest lucru. Peste ani, s-a vorbit tot mai mult despre faptul că manifestaţiile de la începutul creării statului Republica Moldova ar fi fost momentul prielnic pentru reunirea cu România. Liderii antiromâni din Republica Moldova s-au opus tot timpul acestui lucru. Haideţi să vedem cine sunt aceştia.

Lideri antiromâni din Republica Moldova. Vladimir Voronin

Cel de-al treilea preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, este cunoscut ca fiind cel mai antiromân şef de stat, chiar dacă ideea românismului nu era pe placul nici foştilor preşedinţi, Mircea Snegur şi Petru Lucinschi. Voronin, totuşi, este cunoscut pentru declaraţiile sale dure şi atacuri murdare fie la adresa României, fie la adresa cetăţenilor români.

vladimir voronin

În anul 2003, în primul său mandat de preşedinte, Vladimir Voronin declara la postul de televiziune NIT că „România a rămas unicul imperiu în Europa, constituit din Moldova, Dobrogea şi Transilvania” şi că ţara va apela la comunitatea internaţională dacă nu va „scăpa” de „ajutorul” rudelor de peste Prut. „Românii ba se vor fraţi, ba spun că ne vor acorda ajutor în Europa. Dar noi niciodată nu i-am rugat să ne ajute. Dacă nu vor înceta să aibă asemenea atitudine, problema relaţiilor moldo-române va ieşi din hotarele noastre. Vom ruga comunitatea internaţională să intervină. Altă cale de a scăpa de aceste rude nu avem”, a spus Voronin.

În anul 2005, la începutul celui de al doilea mandat de preşedinte, în cadrul unui discurs adresat comunităţii bulgare, comunistul Voronin a susţinut că etnicii români din Republica Moldova ar fi o „minoritate infamă” care a încercat „experienţe canibale”. Iar în anul 2015, într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, ca lider al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a acuzat România de „destabilizarea situaţiei din Republica Moldova” prin susţinerea diferitor acţiuni cu caracter unionist.

Lideri antiromâni din Republica Moldova. Igor Dodon

Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, fost membru al Partidului Comuniştilor, este cunoscut ca un politician ce-şi manifestă continuu orientarea sa politică prorusă, în detrimentul unei politici proeuropene. În anul 2012,  grupul socialiştilor din Parlament a depus o iniţiativă de modificare a mai multor acte legislative, prin care să se interzică acţiunile unioniştilor.

image

„Propagarea unirii Republicii Moldova cu alte state constituie o activitate care atentează la suveranitatea şi independenţa ţării noastre”, declara Dodon. Organizarea evenimentului Marea Adunare Naţională, pe 5 iulie curent, în centrul Chişinăului l-a nemulţumit pe liderul socialiştilor. Acesta s-a arătat deranjat de prezenţa tricolorului românesc în centrul Chişinăului.

„Adepţii ideii de anulare a statalităţii moldoveneşti şi-au organizat acţiunea, supranumită «Marea Adunare Naţională», la care au adoptat o rezoluţie în care se afirmă că «Proiectul Moldova-1991 a eşuat». Unioniştii au demonstrat din nou scopul adevărat al acţiunilor sale – lichidarea Republicii Moldova. Recent, fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a declarat din nou despre ireversibilitatea aderării Moldovei la România”, se menţiona într-o declaraţie a PSRM.

Lideri antiromâni din Republica Moldova. Mihail Garbuz

image

Mihail Garbuz, preşedintele partidului „Patrioţii Moldovei”, este autorul mai multor discursuri înflăcărate antiromâneşti. În 2013, după ce Curtea Constituţională a decis că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, Garbuz a scris o postare pe Facebook cu grafie chirilică unde a învinuit Curtea Constituţională de furtul limbii moldoveneşti. „Dragi prieteni. Astăzi Curtea Constituţională, alcătuită din cetăţeni români, ne-a furat şi limba moldovenească! Guvernarea de astăzi trădează interesele statului moldovenesc! Moldovenilor, chiar suntem cel mai prăpădit popor din lume ca să tăcem când duşmanii ne nimicesc ţara? Sau poate ieşim şi apărăm Moldova şi graiul strămoşesc?“, a scris Garbuz. În martie 2015, Garbuz a avut un mesaj contrar crezului său de până acum, însă se pare că acesta a fost transmis mai mult ironic. El a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, că unica soluţie pentru Republica Moldova este Unirea cu România. Mihail Garbuz a precizat că „cea mai mare problemă este faptul că cei care sunt astăzi la putere sunt împotriva Unirii, ei fură aici, ei au aici tot ce le trebuie. Dacă ei ajung în România, ei sunt puşi la dubă, de aceasta ei sunt cei care în primul rând nu vor Unirea”, a precizat preşedintele partidului „Patrioţii Moldovei”.

Lideri antiromâni din Republica Moldova. Igor Tuleanţev

image

Şi preşedintele Ligii tineretului rus din Republica Moldova, Igor Tuleanţev, este cunoscut pentru declaraţiile sale antiromâneşti. În luna iulie, aflându-se în România, acesta a postat mai multe poze pe Facebook realizate în incinta Parlamentului României însoţite de un mesaj scris în mare parte în limba rusă în care spune: „România. Clădirea Parlamentului. Bucureştiul este al nostru. Iată adevărata mână a Moldovei”, a scris liderul tinerilor ruşi din Republica Moldova. Fostul deputat comunist Alexandr Petkov a comentat postarea lui Tuleanţev: „Bucureştiul - pământ basarabean”, a scris Petkov.

Alţi lideri antiromâni din Republica Moldova care s-au manifestat prin declaraţiile lor sunt Victor Şelin, preşedintele Partidului Social Democrat din Moldova, Valerii Klimenko, liderul Mişcării Ravnopravie, Renato Usatîi, lider al Partidul Nostru, Vasile Tarlev şi Vadim Mişin, lideri ai partidului Renaştere etc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite