Liberalii vor vota introducerea integrării europene în Constituţie doar la pachet cu votarea limbii române ca limbă de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO privesc.eu
FOTO privesc.eu

Conducerea Partidului Liberal anunţă că este gata să susţină iniţiativa democraţilor de a introduce în Constituţie sintagma „integrarea europeană este vectorul de dezvoltare al ţării”, doar dacă PDM va sprijini modificarea articolului 13 din Constituţie, adică schimbarea limbii de stat din moldovenească în română.

„Mai mult ca atât, propunerea PD nu est nimic altceva decât un obiectiv în sine, cu tentă populistă, pe când Constituţia este Legea fundamentală a unui stat ce cuprinde principiile de bază ale organizării lui, stabileşte drepturile şi obligaţiile cetăţenilor etc”, se arată într-un comunicat de presă emis de PL.

Ce ţine de al doilea proiect de lege anunţat de PDM privind modificarea Constituţiei, care ar prevede alegerea judecătorilor de popor, liberalii spun că PDM în frunte cu Vlad Plahotniuc „a uitat să includă în listă şi alegerea directă a procurorilor, pentru că, pentru unii procurori şi judecători nu legea este norma de care trebuie să se conducă, ci comanda lui V. Plahotniuc”.

Majoritatea parlamentară ar urma să voteze în această săptămână proiectul de lege ce prevede modificarea Constituţiei, prin introducerea sintagmei „Orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană”. Anunţul a fost făcut marţi, 9 octombrie, de liderul PDM, Vlad Plahotniuc, care le-a cerut liberal democraţilor şi liberalilor să nu condiţioneze acest vot şi să demonstreze că sunt proeuropeni.

Vlad Plahotniuc a mai declarat că în societate încă există percepţia că justiţia nu este independentă şi că ar fi influenţată de anumite cercuri de interese. În acest sens, democraţii au pregătit un proiect de hotărâre a Parlamentului care va însărcina Comisia juridică să elaboreze un proiect de lege de modificare a Constituţiei, ce ar permite ca judecătorii să fie aleşi de popor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite