Liberalii, nemulţumiţi de „ameninţările” lui Lavrov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal. FOTO: Adevărul Moldova
Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal. FOTO: Adevărul Moldova

Rusia a ameninţat securitatea Republicii Moldova, prin declaraţiile ministrului de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, cred liberalii de la Chişinău. Într-o declaraţie semnată de Mihai Ghimpu, preşedintele PL, se spune că, astfel, oficialul rus încearcă să „influenţeze viitorul european al republicii”.

„PL consideră că aceste declaraţii, prin care Lavrov a ameninţat R. Moldova că ar putea trece prin aceeaşi soartă ca şi Ucraina, dacă va renunţa la statutul de neutralitate politică şi militară, iar Rusia ar putea recunoaşte independenţa Transnistriei, reprezintă un pericol major pentru cetăţenii Republicii Moldova şi pentru viitorul statului, fiind o ameninţare directă şi explicită la adresa securităţii republicii”, se arată în declaraţie. Liberalii cred că integrarea europeană trebuie dimpotrivă - „să devină un stimulent important în procesul de soluţionare a problemei transnistrene”.

În context, preşedintele PL subliniază necesitatea retragerii trupelor Federaţiei Ruse de pe teritoriul ocupat al ţării şi optează pentru modificarea formatului de negocieri. Potrivit lui, Tiraspolul trebuie să fie exclus din proces, iar Federaţia Rusă să fie recunoscută drept parte în conflict, aşa cum reiese din Hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului în dosarul Ilaşcu şi alţii contra Republicii Moldova.

Totodată, PL insistă pe schimbarea formatului forţelor de pacificare într-o misiune europeană sau internaţională sub mandat UE, ONU şi consideră că R. Moldova trebuie să adere la NATO.

Amintim că ministrul rus de Externe a dezvăluit, la începutul acestei săptămâni, că ar exista o înţelegere în formatul de negociere 5+2 în chestiunea transnistreană, conform căreia „în cazul în care Republica Moldova îşi pierde suveranitatea şi este absorbită de altă ţară sau dacă îşi schimbă statutul militar şi renunţă la neutralitate, atunci transnistrenii au dreptul să îşi decidă propriul viitor”. El a precizat că aceasta este poziţia Moscovei faţă de chestiunea transnistreană.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite