
Autorii sesizării, Valeriu Munteanu, Mihai Ghimpu şi Corina Fusu, întreabă Înalta Curte dacă poate fi schimbată configuraţia politică stabilită în urma alegerilor. Liberalii sunt deranjaţi de redenumirea grupului lor parlamentar din cel al liberalilor în cel al liberal-reformatorilor.
Cei trei deputaţi solicită magistraţilor Curţii Constituţionale să elucideze următoarele întrebări: 1. poate fi schimbată configuraţia politică a Parlamentului, stabilită după validarea alegerilor şi atribuirea mandatelor de deputat, prin crearea unei fracţiuni parlamentare, ce ar avea denumirea unui partid, ce nu a obţinut mandate în urma scrutinului electoral parlamentar, nu a participat la alegeri sau nu era înregistrat în calitate de partid politic la data desfăşurării alegerilor şi 2. poate fi schimbată denumirea unei fracţiuni parlamentare ce a acces în Parlament cu denumirea unui partid ce nu a obţinut mandate în urma scrutinului electoral, nu a participat la alegeri sau nu era înregistrat în calitate de partid politic la data desfăşurării alegerilor.
Fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal a fost redenumită în fracţiunea Partidului Liberal Reformator. Liberal-reformatorul Anatolie Arhire a spus vineri, în plenul Legislativului, că decizia a fost luată cu votul majoritar a şapte din 12 deputaţi ai fracţiunii. Mihai Ghimpu a acuzat că se încalcă Regulamentul Parlamentului.
Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale trei prevederi ale politicii bugetar-fiscale, toate sesizările au fost făcute de liberali. Asta după ce la sfârşitul lunii ianuarie un alt amendament, ce prevedea plafonarea taxelor locale, fusese declarat neconstituţional.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: