Liberalii acuză guvernarea de răfuială politică, după ce MAE a rechemat patru ambasadori: Nu se deosebesc de cei din perioada lui Voronin VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalii consideră că decizia Ministerului de Externe de miercuri, 1 noiembrie, prin care a rechemat din funcţie patru ambasadori ai Republicii Moldova este o răfuială politică. Aceştia susţin că Guvernul a încălcat legislaţia când a acceptat iniţiativa respectivă a ministrului Andrei Galbur.

„Ambasadorii respectivi au fost revocaţi înainte de termen, practic o încălcare gravă, contrar legii cu privire la serviciul diplomatic, care spune clar că aceştia au stabilit un termen de patru ani. De altfel, cadrul juridic naţional stabileşte clar că ambasadorii sunt funcţionari publici şi ei sunt destituiţi din funcţie conform Codului Muncii şi nu pe criterii politice, aşa cum a făcut-o domnul Galbur”, a declarat deputatul PL Alina Zotea joi, 2 noiembrie, în cadrul unui briefing de presă.

Zotea afirmă că este o aberaţie afirmaţia ministrului Andrei Galbur, care a motivat decizia de a rechema ambasadorii prin faptul că aceştia au fost numiţi pe criterii politice şi că ar urma să fie înlocuiţi cu persoane din sistem. Ea a comparat acţiunile actuale ale MAE cu cele din perioada guvernării PCRM, condus de către Vladimir Voronin.

„Aceşti ambasadori activează în cadrul sistemului diplomatic al Republicii Moldova tocmai din anul 1992, odată cu crearea MAE. Deci, cu mult înainte decât actualul ministru, domnul Galbur”, a adăugat deputatul PL.

Liberalii le sugerează guvernanţilor să îl demită şi pe Andrei Galbur, dacă merg pe principiul demiterilor celor care au acces în funcţii pe criterii politice, deoarece, potrivit lor, actualul ministru ar fi promovat în funcţie de PLDM.

Amintim că miercuri, 1 noiembrie, în cadrul şedinţei Guvernului, Andrei Galbur a propus rechemarea din funcţie a patru ambasadori: Valeriu Frija, ambasador în Lituania, Aurel Ciocoi, ambasador în SUA şi Iurie Reniţă, ambasador în Belgia, Luxemburg şi NATO, Emilian Brenici, Regatul Ţărilor de Jos.

În declaraţiile de după şedinţa Guvernului, ministrul Andrei Galbur a spus că rechemarea lui Emilian Brenici are loc în legătură cu finalizarea mandatului. Aurel Ciocoi este rechemat în baza cererii depuse. 

„Iar în cazul ambasadorilor Frija şi Reniţă, voi preciza că aceştia au fost numişi în funcţie în baza, să spune aşa, unui mandat politic, iar intenţia noastră este să desemnăm în locul lor reprezentanţi din cadrul serviciului diplomatic. Deci, profesionişti care vor continua să promoveze în aceste capitale priorităţile în conformitate cu acţiunile fixate în programul de guvernare”, a declarat Andrei Galbur.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite