Adoptarea Legii Procuraturii a fost amânată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul Legii Procuraturii care a intrat în dezbatere în Parlament a fost amânat pentru vineri la ora 14:00, după trei ore de discuţii. Dezbaterea parlamentară nu a fost lipsită de contre şi replici tăioase, atât din partea opoziţiei, cât şi din partea puterii.

Amintim că proiectul de lege este menit să asigure independenţa procurorului general, care nu va mai fi numit politic de către Legislativ, astfel propunerea funcţiei de procuror general să se facă de către Consiliul Suprem al Procurorilor şi numirea să aparţină preşedintelui Republicii Moldova.

Novac nu înţelege de ce procurorul general trebuie să fie procuror

Grigore Novac, deputat PSRM, nu înţelege de ce procurorul general trebuie să fie procuror. În opinia sa, cerinţa prevăzută în proiectul de lege al Procuraturii conform căreia procurorul general are nevoie de cinci ani de experienţă ca procuror este optuză, deoarece ar îngrădi dreptul judecătorilor de a participa la concursul numirii procurorului general. Novac a subliniat că această prevedere vine în spiritul unei populare zicale „Nu trebuie schimbată mobila, trebuie schimbate cadrele”.

După mai multe replici, preşedintele democraţilor Marian Lupu a propus închierea dezbaterilor, nu înainte ca liderul PLDM, Vlad Filat, să precizeze că legea Procuraturii ţine de angajamentele asumate de clasa politică faţă de partenerii europeani. „Noi susţinem votarea în prima lectură”.

Gheorghe Brega, deputat PL, a spus că reforma Procuraturii are nevoie de modificarea Constituţiei. Brega a apreciat ca fiind neconstituţională prevederea articolului din lege prin care numirea procurorul general se face de către preşedintele Republicii Moldova. În opinia sa, o viitoare nouă Constituţie va fi adoptată peste 10-12 ani. „Nu vi se pare că mimăm reforma Procuraturii ca să avem ce raporta cuiva?”, s-a întrebat deputatul. Ministrul Justiţiei, Vladimir Grosu, a răspuns la această întrebare, subliniind faptul că reformele prevăzute în lege sunt adevărate şi reale.

Legea Procuraturii poate avea surprize legislative

La rândul său, deputatul Valeriu Munteanu a amintit că proiectul de lege încalcă Legea fundamentală a Republicii Moldova, precizând că în acesta se vor strecura surprize legislative. În opinia sa, elanul, graba şi entuziasmul electoral de a adopta această lege este determinat direct de proximitatea alegerilor locale din 14 iunie. „Legea nu poate fi pusă în aplicare fără modificarea Constituţiei. Legea este frumos ambalată şi lipsită de conţinut reformator. Noi, liberalii, am vrut un procuror general european redutabil”, a adăugat Munteanu.

Valeriu Streleţ, deputat PLDM, l-a acuzat pe Munteanu că practică o retorică falsă faţă de „povestea unui procuror general din UE”, justificând astlfel „incapacitatea PL de a fi la guvernare şi de a-şi asuma soluţii”, preferând, în acelaşi timp, „opoziţia confortabilă şi sigură”, care asigură creştere electorală.

Reforma justiţiei va fi afectată

Dacă proiectul de lege, la care au participat experţi internaţionali, nu va trece de Parlament, reforma justiţiei va fi afectată, însă Legislativul nu va putea amâna la nesfârşit această lege, avizată pozitiv de Comisia de la Veneţia şi aşteptată de Uniunea Europeană, apreciază judecătorului Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România, expert internaţional şi evaluator din partea Uniunii Europene a Strategiei de reformă din sectorul de justiţie al Republicii Moldova.

Vladislav Gribincea, preşedintele grupului de lucru privind legea Procuraturii şi preşedinte al Centrului de Resurse Juridice din Republica Moldova, a subliniat recent că noua lege, care respectă toate standardele europene şi normele internaţionale, este aplicabilă în proporţie de aproximativ 100%, fără modificarea Constituţiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite