Leancă vrea continuarea asocierii la UE şi parteneriat strategic cu România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iurie Leancă a anunţat programul de guvernare. FOTO Arhivă Adevărul
Iurie Leancă a anunţat programul de guvernare. FOTO Arhivă Adevărul

În programul de guvernare anunţat de Iurie Leancă este prevăzută implementarea cu succes a agendei de asociere la UE, având drept scop obţinerea statutului de ţară-candidat pentru aderarea la UE.

Printre obiectivele guvernării se mai numără aprofundarea parteneriatului strategic cu România pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, consolidarea relaţiilor strategice multidimensionale de bună vecinătate cu Ucraina, cu accent pe integrarea europeană, avansarea dialogului strategic cu SUA. La fel este propusă dinamizarea dialogului politic cu Federaţia Rusă pentru normalizarea relaţiilor bilaterale, inclusiv în domeniile comercial-economic, energetic şi migraţional, transmite IPN.

Guvernul îşi doreşte dezvoltarea potenţialului de cooperare cu o serie de ţări precum Canada, Japonia, Republica Populară Chineză, Turcia, Statul Israel, Republica Coreea, India, Statul Qatar, dar şi cu alţi actori globali şi regionali în ascensiune.

Executivul îşi mai propune consolidarea relaţiilor şi participarea consecventă în activitatea organizaţiilor internaţionale, regionale şi subregionale relevante (ONU, OSCE, Consiliul Europei, OCEMN, SEECP, ICE, GUAM etc) pentru promovarea intereselor şi priorităţilor naţionale, îmbunătăţirea imaginii şi sporirea credibilităţii Republicii Moldova în cadrul acestora şi pe arena internaţională. De asemenea, va continua cooperarea cu NATO pentru fortificarea capacităţii de apărare a statului. Totodată, va fi promovat un dialog cu partenerii externi pentru identificarea unei soluţii politice pentru reintegrarea ţării şi retragerea formaţiunilor militare străine.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite